Tietoa avanteen vaikutuksista ruoansulatukseen

Avanteen vaikutukset ruoansulatukseen ja suolentoimintaan riippuvat siitä, onko kyseessä ohut- vai paksusuoliavanne. ​

​​​Ohutsuoliavanneleikatulla paksusuoli on joko poistettu kokonaan tai se on pois käytöstä jonkin aikaa. Ohutsuoliavanteelta tuleva uloste on vetistä, paksuimmillaan puuromaista. Normaalisti ohutsuoliavanne erittää ulostetta noin 600 –1 000 ml vuorokaudessa, jos koko ohutsuoli on käytettävissä ruoansulatukseen ja avanne sijaitsee tyypillisessä paikassa ohutsuolen loppuosassa. Runsaan erityksen takia on kiinnitettävä huomiota neste- ja suolatasapainoon.

Paksusuoliavanneleikkauksessa ohutsuolen lisäksi suuri osa paksusuolesta jätetään useimmiten ennalleen, joten suolisto toimii pääosin samalla tavoin kuin ennen leikkausta. Paksusuoliavanteesta erittyvä uloste on kiinteähköä, ja suoli toimii yleensä 1–3 kertaa vuorokaudessa, joskus harvemmin.

Seuraava sivu
avanne; ruoansulatus; ohutsuoliavanne; paksusuoliavanne

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022