Ihon hoito

​​​​Avanteen hoidossa tärkeintä on ihon kunnosta ja puhtaudesta huolehtiminen.

Avannetta ympäröivän ihon tulisi näyttää samalta kuin muuallakin mahalla. Avanne-eritteen joutuminen iholle aiheuttaa iho-ongelmia ja tätä kautta vaikeuttaa sidosten pysyvyyttä. Erityisesti ohutsuoliavanne-erite on varsin ärsyttävää iholle, minkä vuoksi sidoksen huolellisesta tiivistämisestä avanteen juurella on syytä asianmukaisesti huolehtia.

Käytännön ohjeita:

Ihoärsytys

  • Avannesidos vaihdetaan aina uuteen, jos uloste on päässyt iholle tai jos avanteen ympärystässä tuntuu kirvelyä, kihelmöintiä, kutinaa tai muuta tavallisesta poikkeavaa.
  • Paikallista ja lievää ihon ärsytystä voi lievittää vesisuihkuttelulla ja mahdollisuuksien mukaan ilmakylvyillä ennen uuden sidoksen asettamista

Tiivis sidos

  • Avanteen ympäriltä on hyvä poistaa ihokarvat säännöllisesti kertakäyttöhöylällä. Paksut ja runsaat ihokarvat estävät sidoksen huolellista kiinnittämistä ihoon.
  • Tiivistepastaa tai -rengasta voi käyttää avannetuotteen lisätiivisteenä, jotta estetään ulosteen karkaaminen levyn alle. Näistä ja muista lisätarvikkeista on hyvä kysyä lisätietoa avannehoitajalta.
  • ​​ Ihoa avanteen ympäriltä ei saa rasvata, koska rasvan vuoksi avannesidos ei kiinnity kunnolla. Erityisen kuivalle iholle voi käyttää tarvittaessa, avannehoitajan suosituksesta, avanteen ympärille tarkoitettua erikoisrasvaa.​


 

​​​

Edellinen sivuSeuraa​va sivu

  


 

Kyllä

Päivitetty  12.4.2018