Reumasairaus ja ultraäänitutkimus

Ultraäänikuvantaminen (UÄ) avulla nähdään ylimääräinen neste nivelessä ja niveltulehdus.

Mustavalkoinen ultraäänikuva lonkasta, jossa nähdään niveltulehdus. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Ultraäänikuvantaminen (UÄ) on keskeistä reumatologisessa kuvantamisessa. Ultraäänitutkimus tehdään yleensä reumalääkärin vastaanotolla muun tutkimisen yhteydessä. Tutkimus on kivuton eikä aiheuta haittaa potilaalle. Nesteilyn lisäksi ultraäänikuvantamisella voidaan määrittää tulehduksen aktiviteettia niin sanotulla Doppler -kuvantamisella.

Ultraäänikuvantaminen (UÄ) on keskeistä reumatologisessa kuvantamisessa. Sen avulla nähdään ylimääräinen neste nivelessä ja nivelkalvon paksuuntuminen. Ultraäänikuvantamisella voidaan määrittää tulehduksen aktiviteettia niin sanotulla Power Doppler -kuvantamisella.

Kihdin aiheuttama parittainen ääriviiva isovarpaan tyvinivelessä mustavalkoisessa ultraäänikuvassa. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Ultraäänitutkimusta käytetään myös ohjaamaan nivelpistoksia oikeaan kohtaan. Varsinkin lonkan paikallishoidossa ultraääniohjaus on keskeistä. Ultraäänen avulla nähdään tulehdus esimerkiksilimapusseissa, jänteissä tai luukalvon pinnassa.

Ultraäänikuvaus on kivuton. Ultraäänikuvausta tehtäessä laitetaan iholle geeliä kuvan laadun parantamiseksi. Geeli saattaa tuntua iholla kylmältä. Geeli lähtee pyyhkimällä pois iholta.

Ultraäänikuva päkiän pikkunivelestä. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Päivitetty  28.4.2022

Kyllä