Nivelpsoriaasin hoito

Lääkehoidon ja fysioterapian tavoitteena on nivelpsoriaasin mahdollisimman vähäinen aktiivisuus. Lääkehoitoon on paikallisia ja systeemisiä vaihtoehtoja.

Hoidon tavoite

Nivelpsoriaasin hoidon tavoitteena on elimistön tulehduksen sammuttaminen ja taudin remissio eli oireettomuus tai mahdollisimman vähäinen taudin aktiivisuus. Jos oireet ovat lieviä, voidaan hoito aloittaa tulehduskipulääkkeillä.

Psoriaasissa sairauden kokonaisarvio ratkaisee hoidon. Sen vuoksi nivelpsoriaasin hoito tapahtuu usein yhdessä hoitavan ihotautilääkärin ja reumalääkärin kanssa. Nivelkipujen hoidossa ja työ- ja toimintakyvyn säilyttämisessä liikunnalla ja tarpeen mukaan myös fysioterapialla on merkittävä rooli.

Lääkehoito

Turvonneisiin niveliin voidaan laittaa kortisonia, sillä se on nopein tapa rauhoittaa niveltulehdus. Jos tulehduskipulääke ei tehoa riittävästi, aloitetaan reumalääkkeeksi yleensä metotreksaatti, jota otetaan kerran viikossa aina samana viikonpäivänä. Jos metotreksaatti tai muu synteettinen reumalääke ei 6 kuukauden kuluessa tehoa riittävästi, voidaan harkita siirtymistä biologisiin lääkkeisiin. Joissain tilanteissa voidaan käyttää myös suun kautta otettavaa apremilastia.

Nivelpsoriaasin hoidossa yleisimmin käytettäviä biologisia lääkkeitä ovat TNFα-salpaajat. Muita biologisia lääkkeitä, jotka vaimentavat elimistön tulehdusta, ja joita voidaan käyttää nivelpsoriaasin hoitoon, ovat sekukinumabi, joka vähentää interleukiini 17:n (IL-17) vaikutusta, ustekinumabi, joka vähentää interleukiini 12 (IL-12) sekä interleukiini 23 (IL-23) vaikutuksia, sekä abatasepti joka vähentää T-solujen aktivaatiota. Myös JAK-estäjiä voidaan käyttää nivelpsoriaasin hoidossa.

Päivitetty  7.4.2022

Kyllä