Viktkontroll och motion

​​

Det rekommenderade energiintaget under graviditetsdiabetes är cirka 1600–1800 kcal/dygn. Om utgångsvikten är normal, behövs det på motsvarande sätt mer energi, cirka 2000–2200 kcal/dygn. Den rekommenderade genomsnittliga viktökningen under graviditet är 8–12 kg. Om mamman har haft övervikt före graviditeten, är en viktökning på 6–8 kg tillräcklig. Vid stor övervikt behöver vikten inte öka alls. I tabellen nedan kan du kontrollera vad som är lämplig viktökning under graviditeten för ditt viktindex (BMI, dvs. förhållandet mellan vikt och längd).

Skriv din vikt och längd i BMI-kalkylatorn så hjälper den dig att beräkna ditt viktindex.

Vid graviditetsdiabetes räcker inte mammans insulinproduktion till för att motsvara det ökade behovet under graviditeten. Övervikt före graviditeten eller stor viktökning under graviditeten försvagar insulinets effekt och mammans sockertålighet. Till följd av det stiger mammans blodsocker och fostret kan växa sig större än normalt. Det är viktigt att under graviditeten hålla mammans blodsocker på normal nivå och viktökningen på en lämplig nivå. I diagrammen nedan kan du kontrollera hur ofta fostret hos en graviditetsdiabetiker växer sig för stort, det vill säga blir makrosomiskt i olika BMI-grupper. Kontrollgruppen syftar på gravida som inte har konstaterats ha graviditetsdiabetes.

Regelbunden motion hjälper till att hålla vikten under kontroll och stimulerar sockrets upptagning i kroppen. Motion har en positiv inverkan på blodsockernivån genom att öka insulinets effekt i kroppen. När man motionerar ökar blodcirkulationen i musklerna och fysiskt aktivt muskelarbete ökar sockrets cirkulation från blodet till cellerna och blodsockernivån sjunker. Motionera i någon form som du tycker om dagligen eller minst tre gånger i veckan, 30 minuter i gången. När du rör på dig i vardagen får du naturlig motion. Om livmoderns börjar dra ihop sig när du motionerar, måste du välja en lättare form. En god fysisk kondition hjälper också till att klara förlossningen bättre.


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  29.7.2019