Graviditetsdiabetes och kosten

Graviditetsdiabetikerns kost består av mångsidig och näringsrik mat.

 Tallriksmodellen (Statens näringsdelegation ©)

Kosten för en person med graviditetsdiabetes innehåller rikligt med fiberrika spannmålsprodukter, grönsaker, frukt och bär samt en måttlig mängd fettsnåla mejeriprodukter, växtbaserade proteinkällor, fisk, kyckling, kött och vegetabiliska oljor som rapsolja. Fiberrika livsmedel innehåller många viktiga skyddande näringsämnen. Användningen av hårda fetter ska begränsas. Hårda fetter får man ofta som dolt fett i exempelvis feta mjölkprodukter (ost, mjölk, yoghurt, glass) , bakverk samt feta köttprodukter. Däremot är det viktigt att välja källor till mjukt fett, som växtbaserade margariner och oljor. Med tanke på behandlingen är det också väsentligt att tänka på portionsstorleken och se till att äta regelbundet.

Kvinnor med graviditetsdiabetes är benägna att få höga blodsockertoppar på morgonen och efter frukosten, vilket ibland kan göra det nödvändigt att äta en något mindre frukost eller dela upp måltiden i två delar. Blodsockret hålls på en bra nivå, när du äter regelbundet och mångsidigt 4–6 gånger om dagen och satsar på att få i dig mycket fibrer.

Haitarin otsikkotaso2
Hur kan jag påverka avvikande sockervärden?
  • Det rekommenderas inte att äta på natten, men ät ett tillräckligt rikligt kvällsmål så sent som möjligt.
  • Exempel på ett bra kvällsmål: fullkornsbröd och ost eller kallskuret med kvarg eller keso. Dessutom grönsaker om du vill.
Högt blodsocker efter frukost
  • Försök att äta din frukost i två delar utan att öka storleken på frukosten.
  • Testa olika frukostsammansättningar.
  • Undvik mjölk och gröt till frukost.
Förhöjda blodsockernivåer före en måltid
  • Se till att äta med 3–4 timmars mellanrum.
  • Det är bra att dricka vatten och inget annat mellan måltiderna.
Högt blodsocker efter en huvudmåltid (lunch eller middag)
  • Portionen är för stor.
  • Maten innehåller för mycket snabba kolhydrater (potatis, pasta, ris, mjölk).
  • Öka mängden grönsaker och protein vid måltiderna.
  • Minska på mängden snabba kolhydrater (potatis, pasta, ris, mjölk).
  • Ät inte bröd till maten om du redan har potatis, pasta eller ris på tallriken.
 

Kyllä

Uppdaterad  10.5.2023