Hemorrojder

Hemorrojder är förstorade blodkärl kring ändtarmsöppningen. De är vanliga under graviditeten. Förstoppning, övervikt och att stå länge bidrar till att hemorrojder bildas.

Hemorrojder är vanliga under graviditeten och i synnerhet efter förlossningen. När livmodern växer under graviditeten bildas tryck på de stora blodkärlen i buken. Trycket försvagar och hindrar blodcirkulationen och orsakar svullnad. Graviditetshormonerna gör att musklerna blir slappare också runt ändtarmsöppningen och därtill är vätskehalten i kroppen ovanligt stor. Allt det här gör att trycket i ändtarmens blodkärl ökar och risken för att hemorrojder bildas blir större. Även om man inte har hemorrojder under graviditeten, kan sådana bildas först efter förlossningen. Krystningarna skapar ett stor tryck på ändtarmens vener och tänjer ut venvävnaden. Oftast läker hemorrojderna av sig själv, men det är också vanligt att de återkommer.

Symtom

Hemorrojderna kan vara symtomfria eller symtomen kan variera vid olika tidpunkter. Det vanligaste symtomet på hemorrojder är en klarröd blödning och blod på pappret när du torkar dig efter toalettbesök. Därtill kan de orsaka sveda, klåda och obehaglig känsla runt ändtarmsöppningen. Om hemorrojderna gör ont, har det skett en blödning inne i hemorrojden eller det har uppstått ett sår vid ändtarmsöppningen. Hemorrojderna kan vara stora och flera till antalet. Hemorrojderna kan glida ut ur ändtarmsöppningen. Oftast går de tillbaka av sig själv, men ibland måste man trycka in dem med fingrarna och i vissa fall kan de stanna kvar utanför ändtarmsöppningen.

Behandling

Den viktigaste behandlingen är att förebygga förstoppning. Det kan du göra genom att äta fiberrik mat som gör avföringen mjukare. Under graviditeten kan du också använda preparat som förebygger förstoppning som kan köpas på apoteket.

God hygien är viktig, den förebygger obehaglig sveda och klåda. Daglig tvätt och alltid efter att tarmen tömts rekommenderas. Gnid inte när du torkar, utan klappa istället. Ibland kan sittbad lindra symtomen. Produkter för behandling av hemorrojder som köps receptfritt på apoteket kan användas tillfälligt också under graviditet och amning. Vid långvarig användning kan de irritera ändtarmsöppningen och orsaka klåda. Tala om på apoteket att du är gravid eller ammar. Det är helt ofarligt att själv trycka in hemorrojder som glidit ut. Symtomfria hemorrojder behöver inte behandlas. Den vanligaste kirurgiska behandlingen av hemorrojder är gummibandsligatur. Operation behövs sällan.

Läs mer:

Förstoppning (Terveyskirjasto) på finska

När kontakta läkare?

Om blödningen är riklig, du har dagliga besvär av hemorrojderna trots egenvård eller om hemorrojder som du tryckt tillbaka inte hålls inne, finns det skäl att ta upp saken med läkaren på rådgivningen. En plötslig stark smärta är tecken på trombotiserad hemorrojd (blodpropp) och då kan du ta kontakt direkt med hälsovårdscentralens jour.


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  15.9.2017