Hemorrojder under graviditeten

Hemorrojder är förstorade vener kring ändtarmsöppningen. Förstoppning, övervikt och att stå länge bidrar till att hemorrojder bildas.

 

Hemorrojder är vanliga under graviditeten och i synnerhet efter förlossningen. När livmodern växer under graviditeten bildas tryck på de stora blodkärlen i buken. Trycket försvagar och hindrar blodcirkulationen och orsakar svullnad. Graviditetshormonerna gör att musklerna blir slappare också runt ändtarmsöppningen och därtill är vätskehalten i kroppen ovanligt stor. Allt det här gör att trycket i ändtarmens blodkärl ökar och risken för att hemorrojder bildas blir större. Även om man inte har hemorrojder under graviditeten, kan sådana bildas efter förlossningen. Krystningarna under förlossningen skapar ett stor tryck på ändtarmens vener och tänjer ut venvävnaden. Oftast läker hemorrojderna av sig själv, men det är också vanligt att de återkommer.

Symtom

Hemorrojderna kan vara symtomfria eller symtomen kan variera vid olika tidpunkter. Det vanligaste symtomet på hemorrojder är en klarröd blödning och blod när du torkar dig efter toalettbesök. Därtill kan hemorrojder orsaka sveda, klåda och obehaglig känsla runt ändtarmsöppningen. Om hemorrojderna gör ont har det skett en blödning inne i hemorrojden eller så har det uppstått ett sår vid ändtarmsöppningen. Hemorrojderna kan vara stora och flera till antalet. Hemorrojderna kan glida ut ur ändtarmsöppningen. Oftast går de tillbaka av sig själv, men ibland måste man trycka in dem med fingrarna och i vissa fall kan de stanna utanför ändtarmsöppningen.

Behandling

Den viktigaste behandlingen är att förebygga förstoppning. Det kan du göra genom att äta fiberrik mat som gör avföringen mjukare. Under graviditeten kan du också använda preparat som förebygger förstoppning som kan köpas på apoteket.

God hygien är viktig, den förebygger obehaglig sveda och klåda. Tvätt dagligen och alltid efter att tarmen tömts rekommenderas. Gnid inte när du torkar, utan klappa i stället. Ibland kan sittbad lindra symtomen. Produkter för behandling av hemorrojder som köps på apoteket kan användas tillfälligt också under graviditet och amning. Vid långvarig användning kan de irritera ändtarmsöppningen och orsaka klåda. Tala om på apoteket att du är gravid eller ammar. Det är helt ofarligt att trycka in hemorrojder som glidit ut. Symtomfria hemorrojder behöver inte behandlas. Den vanligast kirurgiska behandlingen av hemorrojder är gummibandsligatur. Operation behövs sällan.

När kontakta läkare?

Om blödningen är riklig, du har dagliga besvär av hemorrojderna trots egenvård eller om hemorrojder som du tryckt tillbaka inte hålls inne, finns det skäl att ta upp saken med läkaren på rådgivningen. En plötslig stark smärta är tecken på trombotiserad hemorrojd och då kan du ta kontakt direkt med hälsovårdscentralens jour.

 

Kyllä

Uppdaterad  7.5.2023