Folsyra och graviditet

Tillräckligt intag av folsyra minskar risken för medfödda missbildningar, i synnerhet för ryggmärgsbråck (neuralrörsdefekter).

Folat är ett B-vitamin som finns i vitaminpreparat i form av folsyra. Det är viktigt att få tillräckligt med folat för att fostret ska utvecklas normalt. Folat finns i färska grönsaker, frukt och bär samt fullkornsprodukter. Finländare får lite folat i maten och därför borde kvinnor i fertil ålder ta folatpreparat.

Alla kvinnor som är gravida eller planerar graviditet rekommenderas medicinering med 0,4 milligram folsyra. Medicineringen borde inledas 1–3 månader före graviditeten och det rekommenderas att den fortsätter till den 12:e graviditetsveckan. För att folsyran ska kunna upptas tillräckligt i kroppen är det viktigt med tillräckligt intag av vitamin B12.

Större doser av folsyra behövs för att förebygga neuralrörsdefekter redan när man planerar att skaffa barn. En daglig dos på ett milligram folsyra i tablettform behövs om mamman lider av epilepsi, diabetes, celiaki, kronisk inflammatorisk tarmsjukdom eller tidigare har använt mycket alkohol eller kosten är mycket ensidig. Därtill ska fetmaopererade kvinnor ta förhöjd dos av folsyra under hela graviditeten. En daglig dos på fyra milligram folsyra behövs om det i familjen har förekommit neuralrörsdefekter hos föräldrarnas gemensamma barn eller någondera förälderns barn med en annan partner eller hos mamman eller pappan själv.

Större doser ska tas till slutet av graviditetens första trimester, det vill säga till den 12:e veckan. Medicineringen måste övervakas av läkare. Före folsyramedicineringen inleds och vid behov också under den är det bra att genom laboratorieprov kontrollera att man inte har brist på vitamin B12. Närmare information om folsyra och användning av den hittar du via länkarna nedan.

 

Kyllä

Uppdaterad  7.5.2023