Att falla under graviditeten

Gravida är ofta oroliga för att de ska falla eller ramla.

 

För att en yttre händelse ska vara skadlig för graviditeten krävs vanligen en högenergetisk stöt eller press rakt mot livmodern (t.ex. vid en bilolycka eller om man kommer i kläm). Om du ramlar och landar på knäna eller sittande orsakar det mycket sällan några problem. Om du är gravid och ramlar på knäna eller sittande (lågenergetisk skada), behöver du i regel inte uppsöka sjukhus, utan det räcker att följa upp läget hemma.

Fostrets normala rörelser efter fallet är vanligen ett bra tecken på att allt är i sin ordning.

Vid högenergetiska skador, det vill säga om du faller rakt på magen eller magen utsätts för en direkt stöt, ska du kontakta jouren på förlossningssjukhuset. Högenergetisk skada innebär risk för blodgruppsimmunisering. Gravida kvinnor med blodgruppen Rh-negativ behöver skydd mot blodgruppsimmunisering, det vill säga att mamman utvecklar antikroppar mot fostrets blod. För Rh-positiva finns ingen sådan risk, så inget skydd behövs.

Om du efter ett fall eller en stöt får sammandragningar och/eller blöder, tas du in för uppföljning på sjukhus i minst ett dygn. Om du inte har sammandragningar och blödningar, och fostret har konstaterats må bra med hjälp av ultraljud och hjärtljudsregistrering behövs ingen uppföljning på sjukhus.

När kontakta läkare?

  • Lågenergetisk skada som har orsakat sammandragningar och blodiga flytningar.
  • Högenergetisk skada och den gravida har blodgrupp Rh-negativ, oavsett graviditetsvecka.
  • Högenergetisk skada och graviditeten har kommit längre än 23:e veckan, oavsett blodgrupp.
 

Kyllä

Uppdaterad  7.5.2023