Gå till sidans innehåll

Förvaring av läkemedel under resan

Rätt förvaringstemperatur för läkemedel måste också säkerställas när du reser. Detta gäller även om kylskåp inte finns tillgängligt, till exempel under en bilresa eller en flygresa.

Läkemedel som delvis kan förvaras i rumstemperatur

En del läkemedel förvaras oöppnade i kylskåp, men kan förvaras i rumstemperatur under användning. Sådana preparat är exempelvis insulin och vissa ögondroppar och krämer. De kan förvaras i rumstemperatur i några veckor. Detaljerade instruktioner finns på förpackningen för varje läkemedel. Om resan är kortare än läkemedlets hållbarhet i rumstemperatur, är det tillrådligt att hålla läkemedlet vid en konstant temperatur hela tiden, eftersom många läkemedel inte tål stora temperaturförändringar.

Därför rekommenderas inte att förvara läkemedel omväxlande i kylen och vid rumstemperatur, varvid lagringstemperaturen varierar flera gånger. Samtidigt måste man dock se till att rumstemperaturen inte stiger över 25 eller 30 grader, beroende på läkemedlet.

Vid varmare förhållanden bör läkemedel förvaras i kylförpackning så att läkemedlets temperatur hålls under 25 grader. Det finns kylförpackningar till salu på apoteket.

Förvara alltid i kylskåp

Vissa läkemedel måste förvaras i kylskåpstemperatur, både oöppnade och under användning, samt när de reser. Exempel på sådana läkemedel är några flytande antibiotika, som färdigställs på apotek. I detta fall är det lämpligt att använda en liten kylväska för förvaring om det inte är möjligt att använda kylskåp. Direktkontakt av läkemedlet med en kylklamp bör förhindras genom att skydda läkemedlet med till exempel bubbelplast.

Det finns också kylväskor för kylförvaring av läkemedel. I kylväskorna hålls läkemedel kalla i upp till 12-36 timmar.

Innan du reser bör du kontrollera med flygbolaget om de kan ordna kylskåp för förvaring av läkemedlet under flygningen, eller om du kan ta en kylväska ombord.

Uppdaterad 21.3.2023