Gå till sidans innehåll

Läkemedel och viktförändringar

Betydande viktminskning kan påverka medicinering på många sätt och det är därför viktigt att överväga medicinbehov och rätt dos när du går ner i vikt.

Övervikt är förknippat med många sjukdomar som kräver medicinering. Viktnedgång kan leda till att dessa sjukdomar botas och behovet av medicinering upphör. Till exempel kan medicineringen för typ 2-diabetes ofta avslutas efter en överviktsoperation. Viktnedgång förbättrar i allmänhet sockerämnesomsättningen och då är det på sin plats att sluta med diabetesläkemedel eller minska dosen. Även behovet av bland annat blodtryckssänkande läkemedel och kolesterolmedicinering kan minska.

Vikt och mängd kroppsfett

Förändringar i vikten och mängden kroppsfett kan påverka hur läkemedlet förflyttar sig i kroppen. När fettvävnaden minskar, ökar de fettlösliga läkemedlens halt i blodomloppet. Levern blir mindre fet och njurarnas funktion blir bättre och det kan förbättra deras förmåga att bryta ned och utsöndra läkemedel. Av dessa orsaker kan man vara tvungen att ändra läkemedelsdosen.

Uppdaterad 5.2.2020