Det sker förändringar i ätandet och sväljningen med åldern. Många faktorer påverkar ätandet, till exempel alla sinnesfunktioner. Förändringar i dessa faktorer kan därför också orsaka förändringar i ätandet.
Lukt-, smak-, syn-, känsel- och till och med hörselintryck påverkar aptiten, hur väl sväljningen lyckas och hur behaglig maten upplevs. Alla dessa sinnen kan försämras vid normalt åldrande och särskilt om man lider av någon sjukdom som påverkar dessa sinnen.
Med åldern blir musklernas funktion långsammare och vävnaderna slappare. Då tar de olika faserna av sväljningen längre tid när maten går från munnen till svalget och därifrån via matstrupen till magsäcken. Faserna överlappar också varandra något.
Sväljningen och andningen måste vara väl koordinerade. Tanken är att när jag sväljer, andas jag inte och när jag andas, sväljer jag inte. Då kan struphuvudets muskler och struplocket skydda luftvägarna och den tugga som ska sväljas går inte fel väg till luftstrupen utan tryggt till matstrupen.
Sväljsvårigheter – risk för undernäring
Sväljsvårigheter, dvs. dysfagi, ökar risken för undernäring särskilt hos äldre personer. Om det är svårt eller obehagligt att svälja, minskar särskilt äldre som bor ensamma lätt sitt ätande och drickande. Då är risken för undernäring betydande. Å andra sidan förebygger en god näringsstatus hos äldre att sväljsvårigheter uppstår.