Siirry sivun sisältöön

Lääkkeiden säilyttäminen matkustaessa

Lääkkeiden oikeasta säilytyslämpötilasta pitää huolehtia myös matkoilla, vaikka jääkaappia ei olisi esimerkiksi auto- tai lentomatkan aikana saatavilla.

Osittain huoneenlämmössä säilyvät lääkkeet

Osa lääkkeistä on sellaisia, että ne säilytetään avaamattomina jääkaapissa, mutta niitä voidaan käytön aikana säilyttää huoneenlämmössä. Tällaisia valmisteita ovat esimerkiksi insuliinit ja eräät silmätipat ja -voiteet. Niitä voidaan säilyttää huoneenlämmössä muutamia viikkoja. Jos matka on lyhyempi kuin lääkkeen säilyvyys huoneenlämmössä, kannattaa lääke pitää koko ajan tasaisessa lämpötilassa, sillä monet lääkkeet eivät kestä suuria lämpötilavaihteluita.

Lääkkeitä ei siis kannata säilyttää vuoroin jääkaapissa ja vuoroin huoneenlämmössä vaihdellen useampaan kertaan säilytyslämpötilaa. Samalla pitää kuitenkin huolehtia, että huoneen lämpötila ei nouse yli 25 tai 30 asteen lääkkeestä riippuen.

Lämpimämmissä olosuhteissa lääkkeet kannattaa säilyttää kylmäpakkauksissa, jotka pitävät lääkkeiden lämpötilan alle 25 asteessa. Tällaisia pakkauksia myydään apteekeissa.

Aina jääkaappilämpötilassa säilytettävät lääkkeet

Osa lääkkeistä on säilytettävä jääkaappilämpötilassa sekä avaamattomana että käytettäessä ja myös matkustettaessa. Esimerkkejä tällaisista lääkkeistä ovat eräät lasten nestemäiset antibiootit, jotka sekoitetaan valmiiksi apteekissa. Tällöin säilytykseen kannattaa käyttää pientä kylmälaukkua, jos ei ole mahdollista käyttää jääkaappia. Tavallista pientä kylmälaukkua käytettäessä tulee estää lääkkeen suora kosketus kylmäkalleen suojaamalla lääke esimerkiksi kuplamuovilla.

Saatavilla on myös lääkkeiden kylmäsäilytykseen tarkoitettuja kylmälaukkuja, jotka pitävät lääkkeet jääkaappilämpöisinä jopa 12-36 tuntia laukusta riippuen.

Lentoyhtiöltä kannattaa tarkistaa ennen matkaa, voivatko he järjestää lääkkeen jääkaappisäilytyksen lennon ajaksi, tai saako koneeseen ottaa kylmälaukun mukaan.

Päivitetty 21.3.2023