Siirry sivun sisältöön

Rohdos ja kasvirohdos

Kasvirohdosvalmisteet ovat lääkevalmisteita, joiden vaikuttavat aineet ovat kasviperäisiä aineita. Rohdoksiin kuuluu myös sienistä peräisin olevia tuotteita.

Vaikka kaikkia lääkkeitä aikoinaan nimitettiin rohdoksiksi, viitataan rohdos-sanalla nykyään tarkoin määriteltyyn tuoteryhmään. Suurin osa rohdoksista on peräisin kasvikunnasta. Ne voivat sisältää jonkin kasvin osia, kuten kukkia tai siemeniä, tai sitten koko kasvin juurineen. Perinteinen kasvirohdosvalmiste voi sisältää myös vitamiineja tai kivennäisaineita, mikäli ne edistävät kasviperäisten vaikuttavien aineiden vaikutusta.

Myös rohdokset ja kasvirohdokset ovat saaneet myyntilupansa viranomaisten tekemän arvioinnin jälkeen. Niiden hyväksymiseen ei vaadita yhtä paljon tutkimuksia kuin lääkkeiltä, vaan myyntiluvan voi saada esimerkiksi termillä ”perinteinen kasvirohdosvalmiste”, mikäli tuote on ollut käytössä lääkkeenä yhtäjaksoisesti vähintään 30 vuoden ajan ja tästä 15 vuotta EU:n alueella. Myös koostumuksensa ja käyttöaiheensa puolesta valmisteen pitää sopia käytettäväksi ilman lääkärin määräämää reseptiä ja seurantaa.

Päivitetty 13.2.2023