Siirry sivun sisältöön

Ennaltaehkäisevä lääkehoito

Monien lääkehoitojen tarkoitus on estää myöhempien terveyshaittojen kehittymistä.

Erityisen tärkeää ennalta ehkäisevä lääkehoito on silloin, kun henkilöllä on jo sairaus, jonka seurauksena uhkaa kehittyä uusia vakavia terveyshaittoja. Esimerkiksi iäkkäämmillä henkilöillä yleistyvä eteisvärinä altistaa verisuonitukoksille, joiden estämiseksi käytetään veren hyytymistä vähentäviä valmisteita.

Lääkehoito on näissä tiloissa keskeinen tulevaisuuden mahdollista lisäsairastumista vähentävä tekijä, ja siihen turvaudutaan aina, ellei vasta-aiheita lääkehoidolle ole.

Estäessään veren hyytymistä lääkkeet kuitenkin saattavat lisätä verenvuotoja, joten oikeassa annostuksessa pitäytyminen on tärkeää. Veren hyytymiseen vaikuttavilla lääkkeillä on yhteisvaikutuksia eräiden muiden lääkkeiden kanssa.

Yhteisvaikutukset voivat heikentää tai lisätä veren hyytymistä estävän lääkehoidon tehoa, joten näiden lääkkeiden käytöstä on hyvä mainita lääkärille muuta lääkehoitoa aloitettaessa tai lopetettaessa.

Myös käsikauppalääkkeinä eli ilman reseptiä saatavilla olevat tulehduskipulääkkeet vaikuttavat veren hyytymistä estävien lääkkeiden tehoon.

Veren hyytymistä estäviä lääkkeitä käyttävien onkin syytä varmistaa käsikauppalääkkeiden sopivuus joko hoitavalta lääkäriltä tai apteekkihenkilökunnalta.

Päivitetty 21.3.2023