Siirry sivun sisältöön

Lääkekortti

Lääkekortilla tarkoitetaan mitä tahansa listausta, johon on kerätty kaikki henkilön käyttämät lääkkeet, vitamiinit, hivenaineet ja muut vastaavat sekä kirjattu kaikkien näiden annostelut.

Jokainen voi kerätä itse itselleen listauksen käyttämistään valmisteista haluamassaan muodossa. Listaukseen voi käyttää käyttää ruutupaperia, tietokoneen Excel-taulukkoa tai alla olevaa täytettävää lääkekorttipohjaa.

Avaa tästä, täytä ja tulosta:

Mitä lääkekorttiin kirjoitetaan?

Lääkekorttiin on tarkoitus listata kaikki käytössä olevat lääkkeet ja lääkkeen kaltaiset valmisteet (vitamiinit ja muut vastaavat) sekä niiden vahvuus ja annostus. Tämän lisäksi lääkekorttiin kannattaa merkitä, mikäli ei käytä jotain valmistetta kuten lääkäri on ohjeistanut sekä syy tälle käyttämättömyydelle.

Jos on aloitettu esimerkiksi verenpainelääkitys, mutta lääkettä ei voida käyttää haittavaikutusten vuoksi, kannattaa tämä kirjoittaa lääkekortille muistiin. Lisäksi on tärkeää kertoa asia heti hoitavalle lääkärille, jolloin voidaan valita tilalle toinen valmiste. Jos myöhemmin tulee tarve vaihtaa lääkitystä uudelleen tai tehostaa olemassa olevaa lääkitystä, lääkekortista on helppo itsekin tarkistaa, minkä nimistä lääkettä on jo kokeiltu.

Tietokoneohjelmat eivät ole yhteensopivia joka paikassa, joten lääkäri ei välttämättä näe mistään, mitä kaikkea on kokeiltu.

Mihin lääkekorttia käytetään?

Lääkekortin avulla henkilö tietää itse, mitä lääkkeitä hän käyttää ja mitä ei enää käytä esimerkiksi haittavaikutusten takia. Lääkekortin avulla myös hoitavan lääkärin ja muun hoitohenkilökunnan on helppo tarkistaa, mikä on potilaan voimassa oleva lääkitys. Tähän tarvitaan kuitenkin aina potilaan lupa.

Päivitetty 23.1.2023