Siirry sivun sisältöön

Lääkkeet ja ruokailu

Lääkkeet kehotetaan ottamaan vesilasillisen kanssa ja tähän on syynsä. Eräät ruoka-aineet, kuten maitotuotteissa oleva kalsium tai runsaasti rautaa sisältävä ruoka voi heikentää eräiden lääkkeiden imeytymistä.

Lääke imeytyy yleensä parhaiten, kun se otetaan tyhjään vatsaan. Pääasiassa lääkeaineet imeytyvät ohutsuolesta, ja lääkkeiden imeytyminen mahalaukusta on vähäistä. Ruoan yhteydessä otettu lääkeaine pääsee kulkeutumaan ohutsuoleen hitaammin.

Toisaalta jotkut lääkkeet suositellaan otettavaksi ruoan yhteydessä. Syynä tähän voi olla esimerkiksi lääkkeen mahaärsytys.

Lääke tulisi ottaa runsaan veden kanssa (lasillinen), sillä muut juomat saattavat vaikuttaa lääkkeen imeytymiseen. Joidenkin lääkkeiden yhteydessä tulee kiinnittää erityistä huomiota ruokavalintoihin:

Esimerkiksi verenohennuslääke varfariinin kanssa on tärkeää, että ruokavalio pysyy mahdollisimman muuttumattomana eikä K-vitamiinin saannissa ole suurta päivittäistä vaihtelua. Vihreät kasvikset, vihannekset ja monet hedelmät sisältävät K-vitamiinia, joka heikentää varfariinin tehoa.

Päivitetty 21.3.2023