Siirry sivun sisältöön

Lääkkeisiin liittyvät geenitestit

Geenien testaus on yhä tavallisempaa, mutta voidaanko lääkevaikutusta arvioida geenitestin avulla? Lue täältä lisää aiheesta.

Farmakogeneettisillä geenitesteillä tutkitaan sellaisia ihmisen perimän yksilöeroja, joita voidaan käyttää ennakoimaan lääkkeiden vaikutuksia tai joista voi olla hyötyä selvitettäessä syitä tavallisesta poikkeavalle lääkevasteelle.

Tyypillisesti testi tehdään tilanteessa, jossa harkitaan tietyn lääkehoidon aloittamista. Testin tuloksen perusteella voidaan tarvittaessa valita erilainen lääkeannos tai vaihtoehtoinen lääke. Lääkehoidon ja sen annoksen valintaan vaikuttavat myös monet muut yksilölliset tekijät eivätkä perintötekijät yksin määritä sitä, miten lääke vaikuttaa.

Suomessa on tällä hetkellä käytössä kymmenkunta farmakogeneettistä geenitestiä, jollaisen lääkäri voi tarvittaessa pyytää potilaalta tutkittavaksi. Näillä testeillä on merkitystä tiettyjen reseptilääkkeiden kannalta.

On todennäköistä, että tulevaisuudessa yksittäisten testien asemesta tutkitaan kerralla kaikki tärkeimmät lääkehoitoihin vaikuttavat geenimuunnokset, jolloin tieto on käytettävissä myös tulevia lääkehoitoja valittaessa.

Päivitetty 30.3.2023