Siirry sivun sisältöön

Lääkkeiden aiheuttamat maksahaitat

Terve maksa kestää hyvinkin suuria määriä lääkkeitä ja pystyy muokkaamaan ne elimistölle vaadittavaan muotoon.

Eräät lääkkeet ovat kuitenkin maksalle haitallisempia kuin toiset ja jotkin luontaistuotteet sisältävät jopa maksalle myrkyllisiä ainesosia. Lääkkeet aiheuttavat maksalle haittoja herkemmin, jos maksa on jo ennalta vaurioitunut.

Lääkkeen aiheuttaman maksavaurion ilmaantuminen on harvinaista, mutta koska kyseessä on joskus hyvinkin vakava tilanne, pyritään näitä ehkäisemään ennalta mahdollisimman hyvin. Tietyt riskitekijät aiheuttavat herkemmin maksavaurion lääkityksen yhteydessä. Tällaisia riskitekijöitä ovat korkea ikä, runsas alkoholin käyttö ja jokin muu maksasairaus.

Jos lääkkeen käytön aikana iho alkaa kutista huomattavasti tai silmän valkuaiset muuttuvat kellertäviksi, on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Maksan toimintaa voidaan seurata verikokeilla ja niiden avulla nähdään, onko kyseessä maksan vaurioituminen vai jo maksan vajaatoiminnan kehittyminen. Tiettyjen lääkkeiden tiedetään voivan aiheuttaa maksan lievää vaurioitumista lääkityksen alkuvaiheessa. Osa lääkkeiden aiheuttamista maksavaurioista on ohimeneviä, vaikka lääkitystä jatkettaisiin.

Esimerkiksi eräät antibiootit voivat aiheuttaa maksahaittoja, mutta osan kohdalla ne korjaantuvat, vaikka lääkitys jatkuu. Jos valitun lääkkeen huomataan aiheuttavan pitkäkestoisempia muutoksia verikokeissa tai potilas huomaa itse, että se ei sovi, niin lääke vaihdetaan. Vaikka maksan tilanne rauhoittuisi, ei samaa lääkettä yleensä aloiteta uudestaan, vaan valitaan jokin toinen.

Parasetamoli on hyvin yleisesti käytetty ilman reseptiä myytävä kipu- ja kuumelääke. Se on yksi tunnetuimpia maksalle haitallisia lääkkeitä. Pienenä annoksena ja tilapäisesti käytettynä siitä ei ole haittaa. Mutta jo yli 3 grammaa vuorokaudessa käytettynä se voi aiheuttaa herkille potilaille maksan vaurioitumista. Parasetamolista muodostuu elimistössä maksalle haitallista aineenvaihduntatuotetta, ja varsinkin kerralla otettu, suuri annos voi aiheuttaa vaikean maksavaurion. Suomessa on jouduttu tekemään muutamien vuosikymmenten aikana yli 10 maksansiirtoa ihmisille, joiden maksan parasetamoli oli vaurioittanut. Aiemman maksasairauden, alkoholin liikakäytön, ja huonon ravitsemustilan tiedetään altistavan maksavauriolle. Parasetamolia on hyvin monissa erinimisissä lääkevalmisteissa, minkä vuoksi on syytä tarkistaa kaikkien käyttämiensä kipu- ja kuumelääkkeiden pakkausselosteista, mitä ne sisältävät. Joskus on käynyt niin, että käyttäjä ei ole huomannut kahden tai kolmenkin käyttämänsä lääkkeen sisältävän parasetamolia, jolloin kokonaisannostus on noussut liian suureksi.

Luontaistuotteet ovat nimensä mukaisesti peräisin luonnosta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ne olisivat vaarattomia. Myös Suomen luonnosta löytyy myrkyllisiä kasveja ja sieniä. Erityisesti maksavaurioita aiheuttavia kasveja ovat muun muassa leskenlehti, rohtoraunioyrtti ja ruttojuuri. Jos aikoo tilata luontaistuotteita ulkomailta, on syytä olla erityisen varovainen. Niiden ainesosaluettelossa ei aina ole lueteltu kaikkia kasveja ja myös ulkomaisissa tuotteissa on ollut tunnettuja maksaa vaurioittavia kasveja. Kannattakin aina miettiä tarkoin tuotteen mahdolliset hyödyt ja haitat. Yhdenkään luontaistuotteen ei ole todistettu olevan tehokas esimerkiksi laihdutuksen tukena. Myös käytön runsaudella on merkitystä. Moni pitää vihreästä teestä ja juo sitä päivittäin. Tästä ei ole mitään haittaa. Mutta vihreästä teestä tehdyn jauheen on todettu aiheuttaneen maksavaurioita, kun syöty määrä on ollut huomattavan suuri.

Päivitetty 21.3.2023