Siirry sivun sisältöön

Lääkkeitä, joita otetaan aamupainotteisesti

Aamupainotteisesti otetaan sellaiset lääkkeet, jotka myötäilevät ihmisen omaa vuorokausirytmiä, soveltuvat paremmin aamulla otettaviksi tai on muu syy, kuten pitoisuusmittaus.

ASA eli asperiinivalmisteet:

Tarkkaa mekanismia ei vielä tiedetä, mutta aamulla otettuna ne laskevat hieman verenpainetta. Jos sinulla on myös koholla oleva verenpaine, on tästä pieni lisähyöty aamuisin otettuna.

Kortikosteroiditabletit

  • hydrokortisoni

  • metyyliprednisoni

  • prednisoloni

  • prednisoni

Suuret annokset otetaan aamupainotteisesti (eli aamulla suurempi annos ja illalla pienempi). Pieni annos otetaan kokonaan aamulla. Lääkkeet voivat piristää etenkin hoidon alussa ja aamulla otettuna ne myötäilevät elimistön omaa kortisonin tuotantoa.

Virkistävät valmisteet

Kofeiinia sisältävät valmisteet, esimerkiksi eräät flunssaan käytetyt yhdistelmävalmisteet.

Nesteenpoistolääkkeet

  • furosemidi

  • hydroklooritiatsidi

  • spironolaktoni

Nesteenpoistolääkkeet lisäävät virtsaamistarvetta, joten illalla otettuna ne voivat häiritä yöunta. Yhdistelmävalmisteet, joissa on mukana myös nesteenpoistolääke, otetaan sen vuoksi yleensä aamuisin, vaikka esimerkiksi verenpaineen kannalta olisi parempi ottaa nämä valmisteet iltaisin. Jos sinua ei häiritse mahdollinen virtsaamistarpeen lisääntyminen ilta- tai yöaikaan, niin voit ottaa yhdistelmävalmisteet iltaisin.

Kilpirauhashormoni eli tyroksiini

Kilpirauhashormoni tyroksiini on syytä ottaa tyhjään vatsaan, minkä vuoksi se yleensä suositellaan ottamaan aamuisin heti herättyä. Sen pitoisuutta seurattavat verikokeet otetaan myös aamulla tai aamupäivällä ilman aamulla otettua lääkitystä ja viitearvot on laskettu niin, että ajatellaan käyttäjällä olevan pisin mahdollinen väli edelliseen lääkkeen ottokertaan. Jos otat tyroksiinin iltaisin, niin tee sitten aina niin.

Osteoporoosilääkkeet

  • alendronaatti

  • risedronaatti

  • ibandronaatti

Osteoporoosiin käytettävät lääkkeet otetaan aamulla tyhjään vatsaan ja ottamisen jälkeen on syytä olla pystyasennossa vähintään 30 minuuttia, joten niitä ei ole syytä ottaa juuri ennen nukkumaanmenoa

Kilpirauhashormoni eli tyroksiini

Lääkkeen oikeaa annosta seurataan mittaamalla sen pitoisuutta verikokeella verestä. Verikoe otetaan aamun aikana, mielellään ennen klo 10 ja oletuksena on, että tuolloin on kulunut pisin mahdollinen aika edellisestä lääkkeen ottokerrasta eli edellisestä aamusta. Tyroksiinilääke otetaan näytteenottoaamuna vasta verikokeen jälkeen.

Päivitetty 21.3.2023