Siirry sivun sisältöön

Lääkkeiden säilytys kotona

Lääkkeiden säilytysohjeilla pyritään varmistamaan, että lääkkeet ovat koko kestoaikansa tehokkaita, turvallisia ja laadultaan moitteettomia.

Useimmat lääkkeet säilyvät huoneenlämmössä (+15–+25 °C). Lääkkeet tulee säilyttää suojassa auringonvalolta ja lasten ulottumattomissa. Lääkkeitä ei tulisi säilyttää kylpyhuoneessa, koska kylpyhuoneen lämpö ja kosteus saattavat heikentää lääkkeiden säilyvyyttä.

Jääkaappilämpötilaa (+2–+8 °C) vaativat lääkkeet voi kotona säilyttää jääkaapin hyllyllä lääkkeen myyntipakkauksessa. Niitä ei kuitenkaan saa säilyttää liian lähellä jääkaapin seinää, jossa lääke voi jäätyä.

Älä säilytä lääkkeitä myöskään jääkaapin ovessa, koska ovessa lämpötila on yleensä korkeampi. Huoneenlämmössä säilyviä lääkkeitä ei kannata säilyttää jääkaapissa varmuuden vuoksi, koska jääkaapin kosteus voi heikentää lääkkeiden säilyvyyttä.

Viime kesinä Suomessakin on koettu pitkiä hellejaksoja. Helteellä sisälämpötila kotona voi ylittää useimmille lääkkeille suositellun +25 °C maksimilämpötilan.

Lyhytkestoinen yli +25 °C lämpötila ei ole vahingollinen huoneenlämmössä säilyville lääkkeille. Lämpimään säähän kannattaa kuitenkin varautua kiinnittämällä huomiota lääkekaapin sijoitteluun asunnossa. Eteläpuolen huone on usein lämpimämpi ja siten huonompi säilytyspaikka lääkkeille kuin pohjoispuolen.

Helteelläkään lääkkeitä ei kannata säilyttää jääkaapissa, jollei pakkausseloste niin ohjeista, koska jääkaapin kosteus voi olla lääkkeille lämpöäkin suurempi haitta.

Esimerkkejä lääkkeiden säilyttämisestä kotona:

Säilytä insuliini jääkaapissa +2–+8 °C:n lämpötilassa myyntipakkauksessaan, kunnes otat sen käyttöön. Säilytä valmiste jääkaapin hyllyssä, ei jääkaapin ulko-ovessa.

Käytössä olevan insuliinikynän saa pitää huoneenlämmössä. Ota vain yksi kynä kerrallaan käyttöön ja merkitse kynään päivämäärä, jolloin otat sen huoneenlämpöön. Useimmat insuliinivalmisteet säilyvät 4 viikkoa huoneenlämmössä, muutamat 6 viikkoa. Jos insuliini lämpenee yli +30-asteiseksi, se voi menettää tehoaan. Näin voi käydä esimerkiksi kuumana kesäpäivänä, jos insuliinikynä on koko päivän taskussa tai kassissa.

Silmätippojen ja -voiteiden säilytysohjeet ovat valmistekohtaisia, ja on syytä tutustua kunkin valmisteen käyttöohjeeseen. Osa valmisteista säilytetään ennen käyttöönottoa jääkaappilämpötilassa, mutta käytön aikana niitä pidetään huoneenlämmössä.

Käytä vain yhtä silmätippapulloa tai voideputkiloa kerrallaan. Silmälääkevalmisteen käyttöaika on yleensä 4 viikkoa. Itsehoitovalmisteissa saattaa avatun valmisteen kestoaika olla pitempi. Vaikka silmätippapullossa tai -voideputkilossa olisi vielä lääkettä jäljellä, pitää se käyttöohjeen mukaisen käyttöajan jälkeen hävittää ja ottaa uusi silmätippapullo tai -voide käyttöön.

Hävitä valmiste jo ennen kestoajan loppumista, jos olet epävarma sen puhtaudesta. Silmätippapullon tai -voiteen kylkeen kannattaa merkitä avaamispäivämäärä.

Useimmat oraaliliuosvalmisteet säilyvät avaamisen jälkeen huoneenlämmössä esimerkiksi 2–6 kuukautta tai normaalin kestoajan loppuun, mutta joitakin pitää säilyttää jääkaapissa. Valmisteen pakkausselosteessa kerrotaan oikea säilytyspaikka.

Suun kautta otettavista antibioottiliuoksista (= oraaliliuos = mikstuura) osa säilytetään kotona huoneenlämmössä, osa jääkaappilämpötilassa. Apteekki valmistaa liuoksen aina kullekin potilaalle lääkkeen ostohetkellä, ja valmistuksen jälkeen niillä on yleensä lyhyt kestoaika, esimerkiksi 14 vuorokautta.

Päivitetty 21.3.2023