Kliininen farmakologia

Kliininen farmakologia on lääketieteen oma erikoisalansa, johon voi tällä hetkellä erikoistua Helsingissä, Turussa ja Oulussa.

Erikoislääkärikoulutukseen liittyvät yleiset ohjeet ja opinto-oppaat löytyvät yliopistojen erikoislääkärikoulutuksen sivuilta. Lisätietoja erikoistumisesta kliiniseen farmakologiaan ja lääkehoitoon antavat professori Janne Backman (etunimi.sukunimi (at) helsinki.fi), apulaisprofessori Aleksi Tornio (etunimi.sukunimi (at) utu.fi) ja professori Miia Turpeinen (etunimi.sukunimi (at) oulu.fi. Helsingin ja Turun kliiniset farmakologit vastaavat alan konsultaatioihin koko Suomesta. Tarkemmat tiedot ja ohjeet löytyvät Lääketalon konsultaatiopalvelusivuilta.

Hyödyllisiä ja luotettavia linkkejä

Kaikilla lääketieteen erikoisaloilla on omat hyvät ja luotettavat tietolähteensä. Näiden lisäksi on sivustoja, joiden tieto voi olla värittynyttä tai puolueellista. Potilaiden voi olla vaikea erottaa näitä sivustoja toisistaan.

Tähän on listattu yleisiä lääkkeisiin, farmakologiaan yleisemmin tai farmakogenetiikkaan liittyviä sivustoja, jotka ovat terveydenhuollon ammattilaisille ilmaiseksi käytössä. Osa on myös potilaiden käytettävissä, jolloin heitä voi tarvittaessa ohjata niille sivuille.

Terveysportti ja sen sisältämä Lääkeinteraktiot ja -haitat -sovellus ovat käytännössä kaikkien lääkäreiden käytössä. Niiden lisäksi kannattaa huomata Terveysportin sisältä myös DynamedPlus.

Erityisesti HIV-lääkkeisiin keskittyneitä portaaleja on muun muassa Arvo-palvelu.

 

Kyllä

Päivitetty  26.5.2020