Siirry sivun sisältöön

Lääkkeet raskauden ja imetyksen aikana

Turhaa lääkkeiden käyttöä raskauden aikana tulisi välttää. Usein äidin sairautta joudutaan kuitenkin hoitamaan lääkkeillä myös raskauden aikana.

Lääkityksen turvallisuus tulisi aina tarkistaa jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Äidin hyvinvointi on tärkeää sikiön ja syntyvän lapsen kehityksen kannalta, eikä perussairauden, kuten esimerkiksi astman, diabeteksen tai epilepsian vuoksi käytössä olevaa lääkitystä pidä raskauden vuoksi lopettaa.

Myös raskauden aikaiset infektiot eli tulehdukset täytyy hoitaa asianmukaisesti. Useiden antibioottien käyttö onkin mahdollista raskauden aikana. Myös allergiaoireiden hoitoon, migreenikohtaukseen ja kuumeen alentamiseen on olemassa lääkkeitä, joita voi turvallisesti käyttää raskauden aikana.

Sikiön elimistö muodostuu ensimmäisten kymmenen raskausviikon aikana, mutta ensimmäisten viikkojen aikana äiti ei usein edes vielä tiedä olevansa raskaana. Siksi pitkäaikaisesti käytettävän lääkityksen turvallisuus raskautta ajatellen tulisi aina tarkistaa jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Myös lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettujen lääkkeiden turvallisuus sikiölle on aina hyvä varmistaa lääkäriltä.

Vain harvan lääkkeen tiedetään lisäävän selvästi epämuodostumariskiä, mutta useiden kohdalla raskauden aikaisen käytön turvallisuutta ei ole varmistettu. Sikiön elimistö kypsyy ja kehittyy läpi koko raskauden, ja lääkkeet voivat aiheuttaa elimistön toimintaan kohdistuvia haittoja myöhemmässäkin raskauden vaiheessa.

Esimerkiksi tavanomaisten, reseptittäkin saatavien tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin tai naprokseenin toistuva käyttö raskauden viimeisen kolmanneksen aikana saattaa aiheuttaa vakavia muutoksia sikiön verenkiertoon ja munuaisten toimintaan.

Myös imettävän äidin on hyvä varmistaa lääkkeiden käytön turvallisuus imeväisen kannalta. Valtaosa lääkkeistä kulkeutuu maitoon, ja jotkut äidin käyttämät lääkkeet voivat tätä kautta aiheuttaa imeväiselle korkeitakin lääkepitoisuuksia. Äidin lääkitys on kuitenkin vain harvoin syynä lopettaa imetys, ja usein onkin mahdollista vaihtaa imetyksen kannalta ongelmallinen lääke imeväiselle turvallisemmaksi.

Valtakunnallinen Teratologinen tietopalvelu - Äidin lääkeneuvonta - neuvoo lääkkeiden käyttöön ja muihin ulkoisiin altistuksiin liittyvistä riskeistä raskauden ja imetyksen aikana.

Palvelun kotisivuilta (www.hus.fi) löytyy tietoa lääkkeiden sikiöhaitoista, mutta myös tavallisista sairauksista ja niiden oireista sekä hoitoon käytettävien lääkkeiden turvallisuudesta. Avoinna arkisin p. 09 4717 6500 (normaalihintainen puhelu). Aukioloajat voi tarkistaa palvelu kotisivuilta.

Terveydenhoitohenkilökunta voi tarvittaessa ottaa yhteyttä potilaita koskevissa kysymyksissä sähköpostitse osoitteessa: konsultaatiot.teratologinen@hus.fi. Teratologinen tietopalvelu ei vastaa sähköpostitse yleisöltä tuleviin kyselyihin.

Päivitetty 21.3.2023