Siirry sivun sisältöön

Lääkehoito nivelrikkoon

Kun nivelrikkopotilaan kipu on voimakasta, sitä pyritään lievittämään lääkkeillä, esimerkiksi kortisonipistoksella. Nivelrikon hoidossa lääkkeitä ei tule käyttää ainoana eikä ensisijaisena hoitomuotona.

Nivelrikkopotilaan lääkehoito suunnitellaan yksilöllisesti ja lääkkeitä käytetään tarpeen mukaan. Ennen lääkehoitoa tai sen rinnalla tulee aina pyrkiä hoitamaan oireita liikunnalla, painonhallinnalla ja apuvälineillä.

Parasetamoli on nivelrikon hoidossa ensisijainen lääke. Tämän lisäksi kivun hoidossa voi käyttää joko tablettimuotoisia tulehduskipulääkkeitä tai niiden paikallisvalmisteita eli iholle levitettäviä voiteita.

Kortisonipiikistä väliaikainen apu polvikipuun

Polven nivelrikon hoidossa käytetään myös suoraan niveleen ruiskutettavia kortisonivalmisteita. Glukokortikoideilla ja hyaluronaattivalmisteilla on molemmilla todettu kipua lievittävä vaikutus.

Niveleen annetun kortisonihoidon on osoitettu lievittävän kipua usean viikon ajan.

Hyaluronaattiruiskeiden antama kivunlievitys saattaa alkaa hitaammin, mutta se voi olla pitkäkestoisempi kuin glukokortikoidin tuoma kivunlievitys.

Kivunhallintatalosta löydät lisää tietoa kipulääkkeistä ja muista keinoista hoitaa kipua.

Lue esimerkiksi miten itse voit vaikuttaa lääkehoitosi onnistumiseen ja mikä merkitys tietoisuustaidoilla on kivun hallinnassa.

Päivitetty 22.8.2017