Nivelrikko

​​Nivelrikko on suomalaisten yleisin nivelsairaus. Jopa miljoona kärsii siitä, usein ikääntymisen myötä.

Nivelrikko, artroosi ja puhekielessä sana kuluma tarkoittavat samaa asiaa, nivelen sairautta johon liittyy ruston tuhoutuminen.

Kaikille taudista ei koidu haittaa. Pahimmillaan nivelrikon aiheuttama kipu kuitenkin rajoittaa elämää ja liikkumista.

Tutustu erikoislääkäreiden tuottamaan tietopakettiin:

pic Mitä nivelrikko on?

Minkälaista kulumaa nivelrikko aiheuttaa nivelrustoon, lihaksiin ja luihin? Selvitä vastaus täältä ja katso myös missä kehon nivelissä nivelrikko on yleistä ja missä harvinaista.

pic Nivelrikon syyt

Nivelrikon riskitekijöitä ovat ikääntymisen ja perimän lisäksi raskas fyysinen työ, nivelvammat, nivelen kehityshäiriöt ja virheasennot. Katso täältä myös miltä nivelrikko näyttää.

pic Nivelrikon oireet

Tavallisia nivelrikon oireita ovat kipu ja nivelen jäykkyys. Lue täältä mitkä oireet enteilevät pitkälle edennyttä ja hankalaa nivelrikkoa.

pic Näin lääkäri tutkii nivelrikkoa

Ortopedin luona voit selvittää, ovatko sinun oireesi nivelrikkoa. Lue täältä, mitä vastaanotolla yleensä tapahtuu.

pic Kuntouttava hoito nivelrikkoon

Nivelkipua voi monesti lievittää ja nivelen liikkuvuutta parantaa liikunnalla ja painonhallinnalla. Lue täältä lisää suositeltavista, kuntouttavista liikuntamuodoista.

pic Lääkehoito nivelrikkoon

Jos liikunta ei yksinään auta nivelrikon oireisiin, voidaan niitä lievittää myös tablettimuotoisilla kipulääkkeillä tai nivelensisäisillä kortisonipistoksilla.

pic Kirurginen hoito nivelrikkoon

Leikkauksella voidaan poistaa kulunutta nivelrustoa, siirtää kuormitusta nivelen terveeseen osaan tai korvata nivel kokonaan tekonivelellä. Lue täältä lisää hoitovaihtoehdoista.

pic Apuvälineet nivelkipuun

Nivelrikkoon voivat auttaa esimerkiksi kyynärsauvat ja kipua vähentävät tuet. Lue täältä lisää apuvälineistä.

liikunta; polvi; kipu; erikoissairaanhoito; kortisoni; jäykkyys; luu; nivelrusto; apuvälineet; ortopedia; nivelrikko; kuntoutus; leikkaus