Mistä saan tukea läheisenä?

Parantumattomasti sairaan läheisen jaksamista tukee mahdollisuuksien mukainen oman elämän eläminen. Esimerkiksi ystävät, harrastukset ja työ voivat toimia voimavarana ja tukea jaksamista.

​​​​​

Eläminen parantumattomasti sairaan rinnalla voi herättää läheisissä monia kysymyksiä ja vahvoja tunteita. Tilanne kuormittaa läheisiä monin tavoin sekä henkisesti että käytännön tasolla.

Palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon kuuluu myös läheisten tukeminen. Oma jaksaminen ja siihen liittyvät huolet on hyvä ottaa esille hoitoon osallistuvan yksikön hoitohenkilökunnan kanssa.

Ammatillista apua on saatavissa muun muassa työterveyshuollosta tai omasta terveyskeskuksesta. Omaan jaksamiseen tukea voi hakea myös vertais- tai järjestötoiminnasta.

Kotona pärjäämiseen ja muihin sosiaalitukiin liittyen voi olla yhteydessä oman hoitopaikan tai oman asuinalueen sosiaalityöntekijään. Kelasta saa tietoa sosiaalietuuksista.​

Muualla Terveyskylässä

Terveyskylän Kuntoutustalossa on Tukea läheiselle -opas​, josta löytyy lisää työvälineitä omaan jaksamiseen sekä Opas omien voimavarojen tunnistamiseen ja vahvistamiseen, josta löydät tietoa voimavara-ajattelusta ja harjoituksia omien voimavarojesi vahvistamiseksi.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  18.4.2019