Syiden selvittäminen
Sydänsairauden oireiden syy pyritään selvittämään ja hoito suunnitellaan sen mukaisesti. Potilaan oireet kartoitetaan, ja potilas tutkitaan huolellisesti. Usein tarvitaan myös laboratoriotutkimuksia, sydänsähkökäyrä (EKG) sekä keuhkojen röntgenkuva. Sydämen ultraäänitutkimus voi antaa lisätietoa, jos tilanne on epäselvä.
Jos taustalta löytyy hoidettava syy, kuten sepelvaltimotauti tai läppävika, ajoissa tehty katetritoimenpide (pallolaajennus, läppätoimenpide) tai sydänkirurgia (ohitusleikkaus, läppäleikkaus) voivat helpottaa tai jopa parantaa sydänsairauden oireet. Jos sydämen sähköisessä toiminnassa on muutoksia, lääkehoidon säätäminen tai tahdistinhoito voi olla aiheellinen. Jos parantavia toimenpiteitä ei voida tehdä, hoito on lääkehoitoa ja oireenmukaista eli palliatiivista hoitoa.
Hoito
Sydänsairauden hoito edellyttää säännöllistä lääke- ja omahoitoa ja huolellista seurantaa. Suolaa, tupakkaa ja alkoholinkäyttöä kannattaa välttää, ja osalle potilaista suositellaan rajoitettua nesteiden nauttimista. Maltillinen fyysinen rasitus ja liikunta parantavat myös sydänpotilaan toimintakykyä ja elämänlaatua. Kehon onteloihin (keuhkopussi, vatsaontelo) kertynyttä nestettä voidaan poistaa. Painoa, verenpaine- ja syketasoa sekä munuaisten toimintaa tulee seurata säännöllisesti. Potilaan on hyvä tunnistaa sydämen vajaatoiminnan pahenemisen oireet ja merkit. Hoitava lääkäri suunnittelee hoitoa ja säätää lääkitystä näiden tietojen avulla.
Sairauden eteneminen
Parantumaton sydänsairaus voi pysyä vakaana jopa vuosien ajan, kun lääkitys on sopiva ja omahoito toteutuu ohjeiden mukaan. Jossain vaiheessa sairaus kuitenkin etenee ja oireet lisääntyvät. Verenpaineen laskiessa myös munuaisten toiminta heikkenee ja sinänsä asianmukaista sydänlääkitystä joudutaan usein keventämään.
Toimintakyvyn alentuessa myös hoivan tarve kasvaa ja sydänlääkityksen rinnalle tarvitaan enenevästi oireenmukaista hoitoa. Hengenahdistustuntemusta ja kipua voidaan kotioloissakin lievittää oirelääkkeillä (morfiinin kaltainen vahva kipulääke eli opioidi ja tarvittaessa myös rauhoittava lääke). Jos potilaalla on hapenpuutetta, voidaan kokeilla lisähappea. Nesteenpoistolääkettä tarvitaan usein koko loppuelämän ajan.
Hoidon suunnittelu
Vaikeaa ja parantumatonta sydänsairautta sairastavalla potilaalla tulee aina olla nimettynä hoidosta vastaava taho, jonne potilas tai hänen omaisensa voi koska tahansa ottaa yhteyttä. Hoidon tulee olla kokonaisvaltaista, ja siinä tulee huomioida myös sairauteen liittyvä henkinen kärsimys ja potilaan läheiset. Potilaan kannattaa ajoissa pohtia omaa hoitotahtoaan ja keskustella siitä läheistensä ja hoitavan lääkärinsä kanssa. Yhdessä lääkärin kanssa laaditun ennakoivan hoitosuunnitelman, kotisairaanhoidon ja kotisairaalan tuella hoito on entistä useammin mahdollista myös kotona, vaikka sairaus olisi jo pitkälle edennyt.