Siirry sivun sisältöön

Palliatiivisen potilaan pahoinvointi

Pahoinvointi on tavanomainen oire palliatiivisen hoidon vaiheessa olevalla potilaalla. Pahoinvointi voi olla hyvin haittaava oire mutta siihen on olemassa hyviä hoitovaihtoehtoja.

Pahoinvointiin ei aina liity oksentelua. Vaikka potilas ei oksentaisi, hänellä voi olla kuvottava olo. Pahoinvointi voi aiheuttaa tai hankaloittaa muita oireita, kuten esimerkiksi väsymystä ja ruokahaluttomuutta sekä heikentää elämänlaatua.

Pitkälle edenneessä sairaudessa pahoinvoinnin taustalla on usein ruoansulatuskanavan liikkuvuuden heikentyminen ja ummetus. Pahoinvoinnin taustalla voi olla esimerkiksi potilaan käyttämä lääkitys, etenkin vahvat kipulääkkeet ja syöpälääkkeet, hoitamaton kipu, hengitysteiden limaisuus, infektio, nesteen kertyminen vatsaonteloon (askites), syöpäpotilailla etäpesäkkeet aivoissa tai ahdistuneisuus.

Pahoinvoinnin hoito suunnitellaan palliatiivisessa hoidossa yksilöllisesti pahoinvoinnin syyn mukaan. Pahoinvointi lievittyy hoitamalla pahoinvoinnin syytä ja käyttämällä pahoinvoinninestolääkitystä säännöllisesti. Joskus tarvitaan useampia pahoinvoinninestolääkkeitä, ennen kun pahoinvointi helpottuu.

Runsas oksentelu vaatii yleensä aina selvittelyjä. Jos oksentelu jatkuu pitkään, menettää potilas nestettä, mikä pahentaa tilannetta. Siksi on syytä ajoissa ottaa yhteyttä hoitavaan tahoon. Jos oksentelu on runsasta tai siihen liittyy yleiskunnon heikkenemistä tai kipuja, on syytä hakeutua hoitoon jo päivystyksellisesti. Oksentelun syy yleensä selviää ja oireet helpottuvat.

On tärkeää ottaa pahoinvoinninestolääkkeet ohjeiden mukaan. Suolen toiminnasta on myös hyvä huolehtia, sillä ummetus aiheuttaa usein täyttävää oloa ja pahoinvointia.

Potilas voi itse miettiä, onko joitain tekijöitä, jotka pahentavat tai helpottavat pahoinvointia. Esimerkiksi jos pahoinvointi liittyy ruokailuun, voi pahoinvoinninestolääkettä ottaa ennen ateriaa. Pienet viileät ateriat mielitekojen mukaan eivät provosoi pahoinvointia niin herkästi kuin suuret lämpimät ateriat. Hyvä suun hoito vähentää suun tulehduksia ja voi siten vähentää pahoinvointia. Myös raikas ilma esimerkiksi tuulettamalla voi helpottaa.

Päivitetty 1.11.2021