Gå till sidans innehåll

Illamående hos den palliativa patienten

Illamående är ett vanligt symtom hos patienter inom den palliativa vården. Illamåendet kan vara ett mycket störande problem, men det finns bra behandlingsalternativ.

Illamåendet är inte alltid förknippat med kräkning. Patienten kan känna sig spyfärdig trots att hen inte kräks. Illamåendet kan orsaka eller förvärra andra symtom, såsom trötthet och aptitlöshet samt försämra livskvaliteten.

I en långt framskriden sjukdom ligger ofta en nedsatt funktion av matsmältningskanalen och förstoppning bakom illamåendet. Illamåendet kan orsakas av till exempel patientens medicinering, i synnerhet starka smärtstillande läkemedel och cancermediciner, obehandlad smärta, slem i luftvägarna, infektion, vätskeansamling i bukhålan (ascites), hos cancerpatienter metastaser i hjärnan eller ångest.

Behandlingen av illamåendet planeras inom palliativ vård individuellt enligt orsaken till illamåendet. Illamåendet lindras genom att behandla orsaken till illamåendet och genom att regelbundet använda antiemetika. Ibland kan flera antiemetika behövas för att lindra illamåendet.

Riklig kräkning måste för det mesta utredas. Då kräkningen fortsätter under en lång tid förlorar patienten vätska, vilket i sin tur förvärrar situationen. Det lönar sig därför att i tid kontakta den vårdande enheten. Om kräkningen är riklig eller är förknippad med ett försämrat allmäntillstånd eller smärta bör man söka sig till jouren. Orsaken till kräkningen klarnar vanligtvis och symtomen lättar.

Det är viktigt att ta antiemetika enligt anvisningarna. Det lönar sig också att se till att tarmen fungerar, eftersom förstoppning kan orsaka mättnadskänsla och illamående.

Patienten kan själv fundera på om det finns faktorer som förvärrar eller lindrar illamåendet. Om illamåendet till exempel är förknippat med ätande kan antiemetikumet tas före måltider. Små svala måltider enligt vad patienten har lust med provocerar inte illamåendet lika lätt som stora varma måltider. God munvård minskar inflammationer i munnen och kan därför lindra illamåendet. Också frisk luft till exempel genom att vädra kan hjälpa.

Uppdaterad 1.11.2021