Siirry sivun sisältöön

Antibioottihoito saattohoidossa

Elämän loppuvaiheessa antibioottien käyttö tulee arvioida huolella.

Antibiootit ovat bakteeri-infektioiden hoitoon käytettäviä lääkeaineita. Viruksiin ne eivät tehoa. Bakteeri-infektioiden antibioottihoidolla voidaan paitsi hoitaa itse infektiota, myös lievittää infektiosta aiheutuvia oireita.

Kuolevalla potilaalla antibioottihoidon hyöty tulee arvioida huolella. Elinajan ollessa lyhyt antibioottihoito ei useinkaan ehdi parantaa infektiota. Joissakin tilanteissa, kuten virtsatieinfektiossa, antibiootti voi lievittää oireita. Toisaalta antibioottien käyttö voi aiheuttaa potilaalle ripulia ja muita haittoja.

Elämän loppuvaiheessa kuume tai tulehdusarvojen nousu voi johtua myös muista syistä kuin bakteeri-infektiosta. Kuumetta voi ylläpitää muun muassa kookkaat kasvaimet tai kuoleman läheisyydessä lämmönsäätelyjärjestelmän häiriintyminen. Näihin kuumeensyihin antibiootit eivät auta. Kuumetta voidaan hoitaa tehokkaasti myös muilla lääkkeillä kuten tulehduskipulääkkeillä ja parasetamolilla.

Suonensisäinen lääkkeenanto aiheuttaa potilaalle epämukavuutta. Levottomalla tai sekavalla potilaalla se voi myös johtaa potilaan tarpeettomaan rajoittamiseen, esimerkiksi käsien sitomiseen, mikä ei kuulu hyvään saattohoitoon.

Päivitetty 1.11.2021