Antibioottihoito saattohoidossa

Elämän loppuvaiheessa antibioottien käyttö tulee arvioida huolella.

Antibiootit ovat bakteeri-infektioiden hoitoon käytettäviä lääkeaineita. Viruksiin ne eivät tehoa. Bakteeri-infektioiden antibioottihoidolla voidaan paitsi hoitaa itse infektiota, myös lievittää infektiosta aiheutuvia oireita.

Antibioottien käyttö oirehoitona

Pitkälle edenneessä sairaudessa antibioottihoidon tarve tulee arvioida huolella, ja sen tavoite tulee olla puhtaasti oireita lievittävä, kuten esimerkiksi virtsatieinfektion yhteydessä.

Antibioottien vastuuntunnoton käyttö voi lisätä vastustuskykyisten bakteerikantojen lisääntymistä hoitoyksikössä ja altistaa potilaan entistä hankalammille infektioille.

Kuume elämän loppuvaiheessa

Elämän loppuvaiheessa kuume tai tulehdusarvojen nousu voi johtua myös muista syistä kuin bakteeri-infektiosta. Kuumetta voi ylläpitää muun muassa kuolioon menneet kookkaat kasvaimet tai kuoleman läheisyydessä lämmönsäätelyjärjestelmän häiriintyminen. Näihin kuumeensyihin antibiootit eivät auta. Kuumetta voidaan hoitaa tehokkaasti myös muilla lääkkeillä kuten tulehduskipulääkkeillä ja parasetamolilla.

Suonensisäinen antibioottihoito

Suonensisäisesti annetun antibiootin kanssa potilas saa myös lisänesteytystä. Suonensisäisellä nesteytyksellä kuolemaa lähestyvän potilaan turvotukset ja pahoinvointi voivat lisääntyä ilman, että kokonaistilanne paranee tai oireisiin saataisiin lievitystä. Suonensisäinen lääkkeenanto levottomalle tai sekavalle potilaalle voi myös johtaa potilaan tarpeettomaan rajoittamiseen, esimerkiksi käsien sitomiseen, mikä ei kuulu hyvään saattohoitoon.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  19.2.2018