Palliatiivisen potilaan suun alueen oireet

Hyvinvoiva suu on oireeton. Suun alueen erilaiset vaivat ovat kuitenkin tavallisia ja lisääntyvät iän ja sairauksien myötä.

Suun terveys on osa hyvänolontunnetta. Suun terveyden merkityksen huomaa parhaiten vasta, kun sen on menettänyt. Suun alueen oireita voi lievittää paikallishoidoilla ja yksilöllisen tarpeen mukaan myös lääkehoidoilla.

Ole hellä itseäsi kohtaan. Vakavassa sairaudessa ja oireiden hoidossa on paljon muistettavaa ja tehtävää. Ohjeet ovat tehty tiedon jakamista varten. Päätä itse vointisi ja vaihtelevien päiviesi mukaan, minkä oireiden hoitoon keskityt.

Haitarin otsikkotaso2
Syyt ja aiheuttajat

Suun limakalvojen kuivuus on tavallinen vaiva perussairauksien, lääkkeiden ja hoitojen sivuvaikutuksena. Suun, nielun ja huulten kuivuessa myös nieleminen ja puhuminen voivat vaikeutua. Kuiva suu altistaa hampaiden reikiintymiselle, ientulehduksille ja limakalvojen infektioille.

Kuivat limakalvot kipeytyvät ja rikkoontuvat helposti. Maku- ja hajuaistimus heikentyvät kuivassa suussa. Proteesit istuvat usein huonosti ja hankaavat limakalvoja, mikä edelleen vaikeuttaa syömistä ja puhumista.

Hoito

Kuiva suu

Kuiva suu johtuu tavallisimmin lääkkeiden aiheuttamasta sylkirauhasten heikentyneestä toiminnasta. Lääkityksen jatkaminen on usein ensisijaista, joten kuivan suun hoidossa keskitytään suun kosteutukseen ja paikallishoitoihin.

Heikentynyttä sylkirauhasten toimintaa voi virkistää lisäämällä pureskelua esimerkiksi ksylitolipurukumia tai -pastilleja käyttämällä sekä lisäämällä ruokavalioon pureskelua vaativia ruoka-aineita, kuten hedelmiä ja raakoja vihanneksia.

Tavallinen hammastahna sisältää vaahdottavaa ainetta, natriumlauryylisulfaattia, joka kuivattaa limakalvoja. Suuvedet voivat sisältää alkoholia ja muita vahvoja ainesosia, joita ei suositella herkälle suulle. Apteekista on saatavilla erilaisia kuivan suun tuotteita (hammastahna, suuvesi, keinosylkigeelit ja -tabletit), jotka eivät sisällä ärsyttäviä ainesosia.

Suuinfektiot

Sieni-infektiot ovat tavallinen vaiva kuivassa suussa ja proteesien käytössä. Myös bakteeri- ja virusinfektiota esiintyy suun alueella. Lääkäri määrää tarvittaessa lääkityksen infektion hoitoon. Apteekista on saatavilla desinfioivia suuhuuhteita (mm. klooriheksidiinipitoisia), jotka hoitavat tulehtuneita ikeniä. Nämä voivat olla tarpeen esimerkiksi, jos hampaiden harjaus ei jostain syystä onnistu. Klooriheksidiinipitoiset suuhuuhteet ovat usein liian vahvoja herkille limakalvoille, jolloin suuhuuhdetta voi laimentaa vedellä (esimerkiksi 1 osa liuosta ja 4 osaa vettä). Klooriheksidiiniliuos värjää hampaita ja kielenpintaa tummaksi.

Li​ma

Sitkeän liman eritys voi helpottua turvaamalla riittävä nesteiden saanti ja hoitamalla kuivaa suuta. Osa ruoka-aineista, kuten maito ja kahvi, voivat sitkistää limaa.

Kipu

Suukivun hoito alkaa kuivan suun hoidolla. Jos kipuihin ei saada siten helpotusta, arvioidaan kipulääkitysten tarvetta. Kipulääkitys voidaan toteuttaa muun muassa tabletteina, laastareina tai suun paikallishoitovalmisteilla.

Omahoito

Suun ja nielun riittävä kosteutus ja huuhtelu ovat suun terveyden perusta.

  • Puhdista suu, hampaat ja proteesit aamuin illoin. Huuhtele suu jokaisen ruokailukerran jälkeen. Myös hampaaton suu puhdistetaan aamuin illoin huuhtelemalla tai pyyhkimällä.
  • Käytä pehmeää pienipäistä hammasharjaa tai sähköhammasharjaa. Vaihda harja vähintään 3 kuukauden välein. Hammasvälit puhdistetaan yksilöllisen tarpeen mukaan.
  • Käytä fluorihammastahnaa. Tarvittaessa käytä lisäksi fluoritabletteja ja ksylitolituotteita.
  • Proteesit huuhdellaan ja harjataan puhtaaksi saippualla tai astianpesuaineella. Tavallinen hammastahna vaurioittaa proteesien pintaa. Proteesit on hyvä pitää yöllä pois suusta, jotta sylki pääsee hoitamaan limakalvoja. Proteesit voi desinfioida klooriheksidiinipitoisella suuhuuhteella tai apteekista saatavilla proteesien puhdistusaineilla.
  • Juo riittävästi päivän mittaan. Jos sinulle on ohjattu nesterajoitus, älä ylitä tätä.
  • Vesi on paras janojuoma. Makeat ja sokeroidut juomat altistavat reikiintymiselle.
  • Ruokaöljyt, kuten oliiviöljy, hoitavat erinomaisesti kuivia ja herkkiä limakalvoja. Sopiva annos on 1–2 tl kerrallaan ja useita kertoja päivässä otettuna. Öljy levitellään kielellä pitkin suun limakalvoja ja lopuksi niellään. Näin öljy hoitaa myös nielun ja ruokatorven limakalvoja.
  • Vältä voimakkaasti maustettuja ruokia, kovin kylmää tai kuumaa sekä karkeaa ruokaa. Myös mansikka, tomaatti, paprika ja sitrushedelmät voivat ärsyttää haurasta suun limakalvoa.
  • Rikkinäisiä limakalvoja on hyvä hoitaa keittosuolahuuhteluilla. Keittosuolaliuos valmistetaan sekoittamalla 1 tl ruokasuolaa (+ 1 tl ruokasoodaa) ja 1 l kuumaa vettä. Liuoksen annetaan jäähtyä. Liuosta otetaan n. ruokalusikallinen, huuhdellaan suu ja lopuksi syljetään pois. Sama toistetaan 2–3 kertaa. Huuhtelu tehdään päivittäin 2 tunnin välein. Päivittäin valmistetaan uusi liuos.
  • Ole herkästi yhteydessä sinua hoitavaan lääkäriin tai hoitohenkilökuntaan, mikäli oireet eivät pysy hallinnassa omahoidolla tai ilmaantuu uusia suun alueen vaivoja.
  • Ole herkästi yhteydessä hoitavaan hammaslääkäriin, mikäli ilmaantuu hammassärkyä, etenevän tulehduksen merkkejä, proteesit hankaavat tai tarvitset apua omahoidon ohjauksessa. Älä turhaan viivyttele hammassärkysi kanssa. Se voi olla helposti hoidettavissa!
  • Ole hellä itseäsi kohtaan. Vakavassa sairaudessa ja oireiden hoidossa on paljon muistettavaa ja tehtävää. Ohjeet ovat tehty tiedon jakamista varten. Päätä itse vointisi ja vaihtelevien päiviesi mukaan, minkä oireiden hoitoon keskityt.
Kuolevan potilaan suunhoito

Elämän loppuvaiheessa elintoiminnot hiipuvat hiljalleen, mikä voi näkyä oireiden lisääntymisenä. Saattohoidossa tärkeintä on potilaan oireiden hyvä hoito. Kaikki oireet eivät kuitenkaan edellytä hoitotoimenpiteitä, mikäli ne eivät vaivaa tai häiritse kuolevaa potilasta. Suun alueen vaivat voivat vaihdella oireettomasta vaikeisiin oireisiin (mm. kipu ja verenvuoto). Suun hoito suunnitellaankin yksilöllisesti potilaan toiveita ja tarpeita seuraten. Hoitohenkilökunta suunnittelee vaikeiden oireiden hoidon. Tajuissaan oleva potilas voi kertoa, miten toivoisi suun alueen oireita lievitettävän.

Suun kuivuus on tavallisin oire. Kuiva suu vaikeuttaa puhumista ja nielemistä. Suun kostuttamisessa voi käyttää potilaan toivomaa juomaa tai suunhoitotuotteita. Neste tarjoillaan pieninä annoksina. Saattohoitovaiheessa nieleminen on usein heikentynyttä. Mikäli kostuttaminen on liian runsasta, neste jää suuhun ja voi joutua hengitysteihin. Sopivia annostelijoita ovat nokkamuki, juomapullo, pilli ja lusikka.

Mikäli potilas ei pysty enää ilmaisemaan toiveitaan tai on tajuton, puhdistetaan suun limakalvot keittosuolaan kostutetulla taitoksella tai hoitotikulla kaksi kertaa päivässä. Tämän jälkeen limakalvot pyyhitään kosteutta sitovalla suunhoitotuotteella tai öljyllä (apteekeista saatavissa hajusteettomia öljyjä ihon ja limakalvojen hoitoon). Suun kuivuessa myös huulet kuivuvat, joten huulet ja suunpielet on hyvä rasvata samalla esimerkiksi dekspantenolia sisältävällä voiteella.

Kuolevaa potilasta ei tule rasittaa turhilla hoitotoimenpiteillä. On hyvä huomioida, että potilasta aiemmin vaivanneet suun oireet eivät elämän loppuvaiheessa usein enää häiritse.

 

Kyllä

Päivitetty  1.11.2021