Ripuli voi olla akuutti, esimerkiksi infektioon liittyvä, jolloin se edellyttää akuuttia hoitoa, tai krooninen, perussairauteen liittyvä, jolloin sitä pyritään hillitsemään lääkkeellisin ja lääkkeettömin keinoin.
Palliatiivisen potilaan ripuli
Ripuli on ummetusta harvinaisempi oire palliatiivisessa hoidossa. Hoidon valintaan vaikuttaa se, onko ripuli äkillinen vai pitkäaikainen oire.
Palliatiivisessa hoidossa ripulin tavallisimmat aiheuttajat ovat liiallinen ummetuslääkkeiden käyttö, ummetuksesta tai suolen toiminnan heikkenemisestä johtuva ns. ohivirtausripuli, missä vetinen uloste ohittaa suolessa olevan ulostemassasta tai kasvaimesta johtuvan ahtauman, sekä erilaiset imeytymishäiriöt. Esimerkiksi haiman poiston jälkeen rasvojen imeytyminen heikkenee, mikä aiheuttaa rasvaripulia.
Myös muut lääkkeet kuin ummetuslääkkeet, esimerkiksi rautalääkkeet, solunsalpaajat ja tulehduskipulääkkeet, voivat aiheuttaa ripulia. Palliatiivisessa hoidossa varteenotettava ripulin aiheuttaja on antibioottien käyttö. Myös osaan kroonisia sairauksia liittyy pitkittynyttä ripulia.
Äkillinen ripuli
Jos ripuli on alkanut äkisti ja ripuliulosteen määrä on runsasta aiheuttaen nestehukkaa tai ripuliin liittyy kuumetta tai vatsakipuja (akuutti ripuli), on syytä hakeutua päivystyksellisiin tutkimuksiin. Mikäli ripulia on edeltänyt antibioottihoito, otetaan tarvittaessa ulostenäytteet.
Pitkäaikainen ripuli
Myös kroonisen ripulin syy pyritään ensin selvittämään ja hoitamaan syyn mukaan, mikäli mahdollista. Ummetuslääkkeiden liialliseen käyttöön liittyvässä ripulissa ummetuslääkkeiden annosta pienennetään tai niiden käyttöä tauotetaan. Lääkeaineiden aiheuttamassa ripulissa pyritään ripulia aiheuttava lääke korvaamaan toisella, mikäli mahdollista. Ummetuksen hoitoa tehostetaan tarvittaessa ohivirtausripulissa. Haiman vajaatoiminnassa rasvaripulia voidaan lievittää haimaentsyymivalmisteilla.
Ripulilääkkeitä voidaan käyttää vähentämään vetisen ulosteen määrää. Vaikeaa ripulia voidaan hoitaa myös suolen eritystä vähentävillä lääkkeillä. Ripulilääkkeiden käytöstä kroonisessa ripulissa on hyvä keskustella hoitavan lääkärin kanssa.
Noudata ummetuslääkkeiden ohjeistusta ja tee annosmuutokset maltillisesti 1–2 päivän välein.
Juo riittävästi nesteitä. Jos ripuli on runsasta, nestetasapainosta huolehtiminen voi helpottaa oireita.
Pienet helposti sulavat, kevyet ateriat ovat suositeltavia.
Tarkkaile, onko joitain ruoka-aineita, jotka pahentavat ripulia, ja vältä niitä. Esimerkiksi maitotuotteet, ksylitoli tai rasvaiset käristetyt ruoat voivat lisätä ripulia.
Päivitetty 1.11.2021