Siirry sivun sisältöön

Verituotteet palliatiivisessa oirehoidossa

Palliatiivisessa hoidossa verituotteilla voidaan joskus lievittää oireita, arvio hoidon hyödystä tehdään yksilöllisesti.

Anemia ja punasolusiirrot

Anemia eli veren matala hemoglobiinitaso on yleinen löydös palliatiivisessa hoidossa ja saattohoitovaiheessa olevilla potilailla. Anemiasta aiheutuvia oireita voivat olla väsymys, heikkous, hengenahdistus, sydämen tykytys, uneliaisuus, huimaus, rintakivut ja huono rasituksen sieto. Elimistö tottuu hitaasti laskeneeseen hemogobiinitasoon eikä anemia tällöin aina aiheuta haittaavia oireita. Niin kauan kun potilaan elinajan oletetaan olevan useampia kuukausia ja anemiasta aiheutuu potilaalle oireita, voidaan anemiaa korjata punasolusiirroin. Anemian korjaaminen voi tällöin lievittää oireita.

Punasolusiirrot nostavat hemoglobiiniarvoa yleensä vain lyhytaikaisesti, korkeintaan muutaman viikon ajaksi. Elämän loppuvaiheessa samoja oireita aiheutuu myös itse perussairaudesta, eikä punasolujen anto silloin korjaa vointia.

Verihiutaleiden vähyys ja verihiutaleiden siirrot

Syöpätaudin leviäminen luuytimeen tai hoitojen aiheuttama luuytimen vaurio voi vähentää verihiutaleiden eli trombosyyttien tuotantoa. Veren verihiutaletaso saa olla melko matalakin (< 10–50 x 109/l), ennen kuin vakavien verenvuotojen riski kasvaa, sillä elimistö sopeutuu alentuneisiin arvoihin.

Verihiutaleiden siirron hyöty on lyhytaikainen ja yleensä edellyttää sairaalahoitoa. Oirehoidossa siirtoja ei toteuteta vain veriarvojen perusteella.

Päivitetty 1.11.2021