Palliatiivisen potilaan iho-oireet

Vaikeat sairaudet, hoidot ja alentunut yleistila aiheuttavat herkästi erilaisia iho-oireita.  Palliatiivisessa hoidossa ihonhoidossa korostuvat ennaltaehkäisy ja omahoito.

Tavallisimpia oireita ovat ihon kuivuus, ihottumat, haavaumat, ihon ärtyminen ja tulehtuminen, kutina ja hikoilu. Ennakoinnilla ja hyvällä omahoidolla voidaan estää monia iho-ongelmia ja niiden pahenemista.

Haitarin otsikkotaso2
Syyt ja aiheuttajat

Painehaa​​​vat

Painehaava voi syntyä iholle pitkäaikaisesta vuodelevosta ja liikkumattomuudesta, jolloin ihoon kohdistuu paine liian kauan. Myös huono ravitsemustila altistaa painehaavojen synnylle. Tervettä ihoa painettaessa iho palautuu painamisen jälkeen nopeasti normaalinväriseksi. Punainen jälki iholla, joka ei häviä painumisen jälkeen 20 minuutissa, on merkki painevauriosta. Tyypillisiä kohtia, joihin painehaava syntyy, ovat ristiluu, lonkka, kantapää, kyynärpää ja korvat. Huonosti istuvat jalkineet, jolloin iho altistuu jatkuvalle hankaukselle, voivat myös olla syynä jalan haavaumiin.

Kasvainten aiheuttamat ihorikot

Iholla sijaitsevat syöpäkasvaimet voivat rikkoa ihon pinnan ja haavautua. Tavallisimmin ihopesäkkeitä on rintasyövässä (rintakehän alueella) ja melanoomassa, mutta myös muut syövät voivat levitä iholle.

Ihoinfektiot

Alentunut yleistila ja heikko ravitsemustila heikentävät ihon vastustuskykyä ja normaali ihon suojautuminen eri bakteereja, sieniä ja viruksia vastaan alenee. Myös turvonnut iho on alttiimpi infektioille.

Syövän hoidot alentavat vastustuskykyä ja siten altistavat infektioille. Ne voivat myös aiheuttaa sivuvaikutuksina ihottumia. Etenkin uusiin täsmälääkkeisiin liittyy ihottumia, kynsivallin tulehdusta, ihon kuivumista ja kesimistä sekä karvojen lähtöä. Mikäli iho-ongelmia ilmaantuu syöpähoitojen aikana, tulee niistä aina kertoa hoitavalle lääkärille tai sairaanhoitajalle.

Kutina

Kutin​an syynä voivat olla ihon paikalliset syyt, esimerkiksi ihon kuivuus, ihottumat tai hikoilu. Kutina voi olla myös sisäsyntyistä, esimerkiksi syöpä voi aiheuttaa kutinaa aineenvaihdunnan kautta. Sappiteiden tukkeutuminen aiheuttaa sappinesteen kertymistä elimistöön, keltaisuutta iholla ja kutinaa. Myös vaikea munuaisten vajaatoiminta voi aiheuttaa kutinaa. Myös hermovaurioon voi liittyä kutinaa, esimerkiksi vyöruusun jälkeen voi jäädä pitkäkestoinen kutina alueelle, jossa oli rakkuloita. Vaikka kutina ei ole henkeä uhkaava oire, se voi olla erittäin kiusallinen ja hoitamattomana heikentää merkittävästi elämänlaatua muun muassa aiheuttamalla unihäiriöitä ja ärtyneisyyttä.

Hikoilu

Hikoilu voi johtua kuumeesta, vaihdevuosioireista, pitkällisestä sairaudesta tai lääkehoidosta. Esimerkiksi syövän hoidossa käytetään hormonaalisesti vaikuttavia lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa vaihdevuosioireiden kaltaisia oireita, kuten hikoilua ja kuumia aaltoja.

Hoito

Iho-ongelmien hoidossa pyritään aina hoitamaan ongelman aiheuttajaa ja perussyytä, suunnittelemaan sopiva paikallishoito ja lievittämään oireita, kuten esimerkiksi kipua.

Kuivan ihon hoidon kulmakivenä on ihon rasvaus (ks. omahoito).

Painehaavat

Painehaavojen hoidossa on oleellista ennaltaehkäisy, sillä painehaavat ovat valtaosin ehkäistävissä. Ensisijaisesti iholle kohdistuvaa painetta tulee vähentää. Säännölliset asennonvaihdot parin tunnin välein ovat avainasemassa. Lisäksi voidaan käyttää erilaisia kevennyspatjoja ja -tyynyjä vähentämään ihoon kohdistuvaa painetta. Hoitava taho arvioi painehaavan luokan ja suunnittelee siihen sopivan paikallishoidon. Joskus haavaa täytyy myös kirurgisesti puhdistaa poistamalla kuollutta kudosta haavasta. Mikäli haava on kivulias, huolehditaan myös kivunhoidosta.

Kasvainten aiheuttamat haavat

Syöpäkasvaimen aiheuttamia haavoja voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa sädehoidolla. Haavan hoidossa tärkeää on puhdistus ja oikea paikallishoito hoitohenkilökunnan ohjeiden mukaan.

Mikäli ihokasvain vuotaa verta, voidaan syöpäkasvainten osalta sädehoidolla hillitä vuotoa. Verenvuotoa voidaan myös hillitä paikallishoidoin (sidokset ja sidoksiin verenvuotoa hillitsevää lääkettä, kylmäpakkaukset).

Mikäli haava aiheuttaa pahaa hajua, voidaan huoneessa käyttää hajun peittämiseen hajusteita (kissanhiekka, hiili, suitsukkeet, erilaiset aromaattiset hajusteet). Antimikrobiset sidokset vähentävät hajua. Sidoksiin voidaan myös laittaa aromaattisia aineita tai antibioottia.

Runsasta eritystä voidaan hillitä haavatyynyin.

Ihoinfektiot

Ihotulehduksissa pyritään ottamaan viljely ja selvittämään infektion aiheuttaja. Aiheuttaja voi olla bakteeri, virus tai sieni. Tarpeen mukaan hoitava lääkäri aloittaa antibioottihoidon, mutta aina se ei ole tarpeellista.

Kutina

Kutinaa hoidetaan sekä paikallisilla voiteilla kuten perusvoiteilla ja tarvittaessa myös kortisonivoiteilla. Perusvoiteeseen voidaan sekoittaa mentolia, mikä viilentää ihoa ja siten helpottaa kutinaa. Kutinan hoidossa pyritään syyn mukaiseen hoitoon, esimerkiksi sappiteiden tukkeutuessa pyritään ne avaamaan. Kutinaa voidaan lievittää myös lääkkein. Vaikka tavalliset väsyttämättömät antihistamiinit ovatkin melko heikkotehoisia, voidaan lievitystä saada muilla lääkkeillä.

Hikoilu

On hyvä kertoa hoitavalle lääkärille, jos hikoilu on häiritsevää. Liikahikoilun syy pyritään selvittämään ja kohdentamaan hoito itse aiheuttajaan. Hikoilua voidaan vähentää myös lääkehoidoin. Esimerkiksi vaihdevuosiin liittyvää hikoilua voidaan lievittää hormonaalisilla lääkkeillä, mutta myös ei-hormonaaliset lääkkeet lievittävät hikoilua. Kuumeesta johtuvaa hikoilua voidaan vähentää kuumetta alentavilla lääkkeillä, kuten parasetamolilla ja tulehduskipulääkkeillä. Usein hikoilu kuitenkin liittyy sahaavaan kuumeeseen ennemmin kuin tasaiseen kuumeeseen, jolloin kuumeen alentaminen lääkkeillä voi joskus lisätä hikoilua ennemmin kuin vähentää sitä.

Omahoito

Palliatiivisessa hoidossa avainasemassa ovat iho-ongelmien ennaltaehkäisy ja omahoito.

Säännöllinen ihon kunnon tarkastus kuuluu hyvään omahoitoon. Ihon hyvä rasvaus perusvoiteella, liiallisen pesun, etenkin saippuapesun välttäminen ja saippuan korvaaminen perusvoiteella estää ihon kuivumista ja edistää ihon hyvinvointia. Lyhyt suihku kuivattaa vähemmän kuin pitkä oleskelu vedessä.

Oikeanlaiset jalkineet ja vaatetus estävät hiertymiä ja haavaumien syntyä. Säännölliset käynnit jalkahoitajalla ovat suositeltavia, varsinkin diabetesta sairastaville potilaille.

Painehaavat

Painehaavojen ennaltaehkäisyssä ihon kunnosta huolehtimisen ohella huolehditaan asennonvaihdoista sekä asianmukaisesta nukkuma- tai istuma-alustasta.

Kutina

Kutina aiheuttaa tarpeen raapia ihoa. Siksi on hyvä pitää kynnet lyhyenä ja tarvittaessa käyttää yöllä puuvillahanskoja. Myös hikoilua ja ärsyttäviä ja kutittavia vaatteita tulee välttää. Kutiavaa ihoa kannattaa pestä perusvoiteella ja rasvata paksulti hajusteettomilla perusvoiteilla. Voidepurkin voi säilyttää jääkaapissa, sillä kylmä voide vähentää kutinaa myös viilentämällä.

Hikoilu

Hikoilua voi pyrkiä vähentämään pukeutumisella ja viilentämällä esimerkiksi huoneilmaa sekä vähentämällä hikoilua aiheuttavien nautintoaineiden käyttöä, kuten kahvin ja teen juontia ja voimakkaita mausteita.

 

Kyllä

Päivitetty  1.11.2021