Vertaisvideot

Palliatiivisen talon vertaisvideoissa vertainen kohtaa vertaisen voimavarojen ja tunteiden äärellä. Videoissa levinnyttä rintasyöpää sairastava muusikko Astrid Swa​n tapaa ihmisiä, joiden elämää parantumaton sairaus on koskettanut.

​​ ​​​​​​​​​​​​​​​

Videot kuvaavat parantumattoman sairauden kanssa elämistä aidosti ja rehel​​lisesti. Videot tuovat esille, miten ihmiset ovat löytäneet voimaa antavia asioita elämäänsä ja miten tunteita, niitä raskaimpiakin, on voinut käsitellä. Miten elää oman näköistä ja hyvää elämää?

Vertaisvideosarjan tekeminen oli minulle tärkeä ja monella tavalla antois​a kokemus. Jouduin kohtaamaan toisten ihmisten kautta niitä vaikeita juttuja, joita sairaus tuo mukanaan. Mutta toisaalta sain haastatelta​​vilta hirveästi intoa ja toivoa sekä käytännön esimerkkejä, miten suhtautua tai toimia sairauden kanssa ja siitä huolimatta.​

Tekla Vályn videoihin tuoman visuaalisen maailman kautta välittyy se ihmeellinen ulottuvuus, että kaikki ei todellakaan ole loppuelämässä kuten voisi luulla! Elämä parantumattoman sairauden – tai kuoleman – kanssa ei ole ruma ja yksioikoinen asia, vaan se on elämää sen kaikissa väreissä aina viimeisen hengenvetoon asti. Toivon, että vertaiset ja parantumattomasti sairaiden läheiset tavoittavat videoiden moniulotteisen rehellisyyden, kivun ja toivon.

​Astrid Swan

Parantumaton sairaus j​​a voimavarat - videosarja​

pic Anu Karvonen

ALS


pic Stina Koistinen

Parantumaton aivosyöpä


pic Saila Toivonen

Levinnyt rintasyöpä


pic Sirkku

Omainen


pic Astrid Swan

Levinnyt rintasyöpä 

Päivitetty  16.7.2018