Syöpäkivun lääkehoito
Syöpäkivun hoidossa käytetään yleisesti morfiininkaltaisia vahvoja kipulääkkeitä eli opioideja. Ne lievittävät tehokkaasti vaikeaakin kipua. Jokaiselle potilaalle etsitään juuri hänen kipuaan parhaiten lievittävä lääkitys ottaen myös huomioon mahdolliset muut oireet.
Opioidit annostellaan tavallisimmin suunkautta otettavina tabletteina, kapseleina tai liuoksina. Lääkitys aloittaan yleensä pienillä annoksilla säännöllisesti ja annoksia suurennetaan asteittain, kunnes riittävä kivunlievitys on saavutettu. Koska kivun voimakkuus usein vaihtelee päivän mittaan, voidaan säännöllisen kipulääkkeen lisäksi käyttää myös nopeavaikutteista kipulääkettä, mitä otetaan ennalta sovittu annos kivun yllättäessä. On tärkeää ottaa lääkkeet ohjeiden mukaan, jotta kipu ei rajoita elämää.
Opioidien tavallisimpia haittoja ovat ummetus ja suun kuivuminen. Siksi opioidien kanssa tulee aina käyttää ummetusta estävää lääkitystä. Alkuvaiheessa voi myös esiintyä pahoinvointia ja väsymystä, mutta se on yleensä ohimenevää. Haittavaikutusten ennaltaehkäisevä hoito onkin tärkeää, jotta kivun hoito onnistuu.
Kivunhoidon tehoa seurataan hoitavassa yksikössä. Mikäli kipu ei lievity riittävästi ohjeenmukaisella annostelulla tai haittavaikutuksia esiintyy, on hyvä olla yhteydessä hoitavaan tahoon, jotta kivunhoito arvioidaan uudelleen.
Jos potilas ei voi niellä lääkkeitä esimerkiksi pahoinvoinnin tai heikentyneen yleisvoinnin takia, voidaan kipulääkkeet annostella muuta reittiä esimerkiksi laastarina iholle, tasaisena tiputuksena suoneen tai ihon alle.
Vaikean kivun hoidossa voidaan käyttää erikoistekniikoita kuten spinaalista kivunhoitoa, missä selkäydintä ympäröivään selkäydinnestetilaan annetaan katetrin avulla kipulääkettä ja puudutetta. Tätä voidaan käyttää esimerkiksi lantion alueelle levinneen syövän kivun hoidossa.
Sekä ihon alle että selkäydinnestetilaan annettava kipulääkitys soveltuvat myös kotona annettavaksi, kun sopiva lääkeannos on saatu vakiinnutettua. Lääkkeet annetaan lääkeannostelijalla ns. pumpun kautta, josta voidaan myös tarvittaessa ottaa lisäannoksia . Lääkeannostelija mahtuu hyvin esimerkiksi taskuun, eikä se näin estä liikkumista.
Sädehoito syöpäkivunhoidossa
Sädehoidolla voidaan tehokkaasti lievittää syöpäkipua. Esimerkiksi luustoetäpesäkkeiden aiheuttamaa kipua hoidetaan usein sädehoidolla, mutta myös muualla sijaitsevia kasvaimia (esimerkiksi aivoissa, keuhkoissa, iholla, imusolmukkeissa, lantion elimissä) voidaan tehokkaasti sädehoitaa.
Kivun lievittämiseksi riittää usein jo yksi hoitokerta, mutta joskus tarvitaan useamman hoitokerran sarja (5-10 kertaa). Sädehoidon kipua lievittävä vaikutus tulee esiin noin parin viikon päästä sädehoidosta, joskus nopeamminkin. Vaikutus kestää useita kuukausia. Sädehoidon alussa kipu voi voimistua, mikäli sädehoito aiheuttaa turvotusta kasvainta ympäröivissä kudoksissa. Tähän on hyvä varautua nopeavaikutteisilla kipulääkkeillä tai joskus myös kortisonilääkekuurilla sädehoitolääkärin ohjeiden mukaan. Mikäli kipu palaa sädehoidon jälkeen, voidaan sädehoito useimmiten toistaa.
Sädehoito toteutetaan Syöpätautien yksiköissä. Hoitoa edeltää tietokonekuvaus hoitoalueen suunnittelua varten. Sädehoito kestää kerrallaan vain joitain minuutteja eikä säteilyä voi nähdä, kuulla tai tuntea.
Potilas on sädehoidon aikana hoitopöydällä usein etukäteen valmistetussa muotissa tai pehmeällä patjalla, jotta asento pysyy samana joka hoitokerralla. Hoitohenkilökunta on sädehoidon aikana toisessa huoneessa, mutta heihin on puheyhteys ja he seuraavat potilasta monitorista.
Sädehoito siten edellyttää että potilas jaksaa olla paikallaan hoidon ajan, ymmärtää mitä tapahtuu ja pystyy noudattamaan ohjeita. Hyvin huonokuntoinen potilas tai kuoleva potilas ei enää jaksa tulla sädehoitoon eikä ehdi saavuttaa sädehoidosta hyötyä. Silloin oireita lievitetään lääkkeellisin keinoin.