Siirry sivun sisältöön

Palliatiivisen potilaan yskä ja veriyskä

Yskän palliatiivisessa hoidossa keskeisessä asemassa ovat ärsyttävien tekijöiden poistaminen tai vähentäminen ja vähiten oiretta aiheuttavan asennon etsiminen.

Yskä on elimistön normaali reaktio päästä eroon hengitysteitä ärsyttävästä aineesta, kuten limasta, syljestä tai mahan sisällöstä. Myös hengitysteiden infektiot voivat ärsyttää hengitysteitä.

Yskä on elimistön normaali heijaste reagoida hengitysteitä ärsyttävään materiaaliin, kuten limaan, sylkeen tai ruokatorveen nousseeseen mahansisältöön. Pitkälle edenneessä sairaudessa limaa voi erittyä enemmän tai se voi olla koostumukseltaan sitkasta. Myös liman poistuminen hengitysteistä voi hidastua tai potilas ei jaksa niellä erittynyttä limaa tai sylkeä, jolloin se jää ärsyttämään hengitysteitä. Kuiva huoneilma lisää yleensä yskänärsytystä.

Hengitysteiden lisääntynyt ärsytys tulehdusten aikana voi myös aiheuttaa yskää. Hengitysteiden tulehduksen lisäksi etenevää sairautta sairastavalla potilaalla voi olla muitakin yskää aiheuttavia sairauksia tai oireita, kuten astma, keuhkoahtaumatauti, sydämen vajaatoiminta ja nestettä keuhkoissa, tautia palleassa, keuhkopussissa tai sydäntä ympäröivässä pussissa.

Hengitysteitä voi myös tukkia tai ärsyttää kasvain, joka hengenahdistuksen lisäksi ärsyttää aiheuttaen yskää. Jos kasvain rikkoo limakalvoa keuhkoputkessa, voi ysköksiin ilmaantua verta. Jopa joka toisella etäpesäkkeitä lähettänyttä syöpää sairastavalla potilaalla on pleuranestettä eli nestettä keuhkoja ympäröivien kalvojen välissä, keuhkopussissa. Pleuranesteen kertymisen tavallisin oire on hengenahdistus, mutta nesteen kertyminen voi aiheuttaa myös yskää. Joskus yskän syynä voi olla potilaan käyttämä lääkitys, kuten tietyt verenpainelääkkeet (ns. ACE-estäjät).

Yskä

Paras yskän hoito on syyn mukainen. Varsinaisista yskänlääkkeistä ei ole todettu olevan hyötyä palliatiivisessa hoidossa tai saattohoitopotilailla. Yskänärsytystä voidaan hillitä morfiinin kaltaisilla kipulääkkeillä.

Lima

Sitkeää limaa voidaan saada juoksevammaksi sisään hengitettävän keittosuolaliuoksen avulla. Juoksevampi lima on helpompi yskiä pois. On myös mahdollista yrittää hillitä limaneritystä lääkkeillä. Limaa kuivattavien lääkkeiden sivuvaikutuksena on usein kuiva suu.

Veriyskä

Jos syöpä aiheuttaa veriyskää, on siihen joskus mahdollista antaa sädehoitoa. Lievää verenvuotoa hillitsemään on myös lääkkeitä.

Kuolevan potilaan limarohina

Kuolevalla potilaalla voi esiintyä viimeisinä elinpäivinä hengitysteiden limarohinaa (”death rattle”). Oire johtuu liman ja syljen kertymisestä hengitysteihin. Ei ole tietoa häiritseekö limaisuus enää potilasta. Limaisuutta voidaan tarvittaessa pyrkiä hillitsemään lääkehoidolla. Liman imeminen katetrilla on epämiellyttävää, ja tätä toteutetaan vain erityistilanteissa.

Yskä on palliatiivisessa hoidossa elämänlaatua rajoittava oire sekä potilaalle itselleen että hänen läheisilleen. Varsinaisilla apteekista ilman reseptiä saatavilla yskänlääkkeillä ei ole todettu olevan hyötyä yskän hoidossa, varsinkaan saattohoitovaiheessa.

Liman irrotukseen on olemassa lääkkeettömiä keinoja, kuten vesipullopuhallukset sekä erilaiset hengitys- ja yskimistekniikat. Myös höyryhengitys irrottaa limaa. Jotkut potilaat hyötyvät hengitysilman kostuttamisesta koneellisesti, tai suihkussa hengittäminen voi olla helpompaa ilmankosteuden noustessa suihkukopissa tavanomaista suuremmaksi.

Tupakoinnin lopettaminen vähentää yskää, kun savu ei enää ärsytä hengitysteitä ja liman kuljetus pois hengitysteistä paranee.

Nukkuminen tai lepääminen kylkiasennossa auttaa pitämään ylähengitystiet avoimina. Jos vain toisessa keuhkopussissa on nestettä, kannattaa maata se puoli alaspäin, jolloin terveempi puoli hengittää paremmin. Varsinainen yskiminen on helpompaa ylävartalo kohotettuna tai seisoessa hieman etukumarassa asennossa.

Päivitetty 1.11.2021