Keuhkoahtaumatautia sairastaa noin 3–4 prosenttia suomalaisista. Se on suurella osalla toteamisvaiheessa lievä tai keskivaikea. Tupakoinnin lopettaminen on sairauden tärkein hoito. Osalla keuhkoahtaumatauti kuitenkin etenee vaikeaksi, ja Suomessa keuhkoahtaumatautiin menehtyy noin 1 000 ihmistä vuodessa.
Osa keuhkokudoksen sairauksista voi edetä vaikeaksi sidekudoksen korvatessa keuhkokudosta. Näistä sairauksista yleisin on idiopaattinen keuhkofibroosi. Jos keuhkonsiirto ei ole mahdollinen eikä lääkehoito hidasta tautia, johtaa myös tämä sairaus yleensä kuolemaan.
Vaikea-asteisen keuhkosairauden merkkejä ovat hengenahdistus jo pienessä rasituksessa kuten alle 100 metrin tasamaakävelyn jälkeen, toistuvat pahenemisvaiheet ja sairaalahoidot, monet muut sairaudet, voimakkaasti alentunut keuhkojen toiminta puhalluskokeissa ja happihoidon tarve.
Osa keuhkopotilaista elää vaikeankin sairauden kanssa useita vuosia, mutta oirehoidon ja tuen tarve on silti suuri. Lisäksi tilanne saattaa edetä nopeasti saattohoitovaiheeseen, joka voi tulla hieman yllättäen vaikean pahenemisvaiheen myötä. Siksi palliatiiviseen hoitoon kannattaa panostaa keuhkosairauden muun hoidon rinnalla ja tehdä yhdessä hoitavan lääkärin kanssa ennakoiva hoitosuunnitelma. Tämä ei ole este sairautta hidastavalle hoidolle tai kuntoutukselle, päinvastoin.