Gå till sidans innehåll

Till operationssalen

Du ledsagas in i operationssalen av en sjukskötare gående, i rullstol eller i en säng – beroende på hur du mår.

I den här videon berättar Jukka Harju, specialist inom gastroenterologisk kirurgi, om förberedelserna inför en bråckoperation och hur operationen framskrider på Jorvs sjukhus.

Operationshandskar, slangar och rör som används i samband med en operation kan utlösa en allergisk reaktion.

För den som är allergisk mot latex eller gummi väljs sådana redskap och handskar som inte innehåller gummi och är trygga att använda.

Operationsbrits kallas den säng där du ligger när du blir opererad. Den känns ofta hård och kall, men i anslutning till operationsbritsen finns olika justerbara delar och mjuk vaddering som gör att du kan känna dig så bekväm som möjligt när du ligger på britsen för att inte orsaka en domningskänsla.

Patienterna förses ofta med olika uppvärmda filtar och madrasser så att de kan känna sig varma. På grund av ventilationen är det svalt i operationssalen.

Efter bedövning eller narkos placeras du i den position som kirurgen planerat före operationen. Positionen bestäms utifrån det kirurgiska ingreppet. Med hjälp av stöd och bälten säkerställs den rätta positionen och patientsäkerheten. De håller dig väl på plats om britsen måste vändas under operationen. Vid behov förses stöden med mjuk vaddering för att förhindra nervskador.

Efter att patienten har ställts i rätt position tvättas och draperas operationsområdet. Tvättmedlet kan innehålla färg så att man vet på vilka ställen huden har tvättats. Färgämnet försvinner när man tvättar huden. Draperingarna fästs med tejp. Tejpen är sådan att den oftast lämpar sig för alla. Om du är allergisk mot tejp, nämn det för personalen så att de kan beakta det vid valet av tejp och kirurgiska dukar.

Uppdaterad 22.10.2021