Siirry sivun sisältöön

Siirtyminen leikkaussaliin

Siirtyminen leikkaussaliin tapahtuu joko hoitajan saattamana kävellen, pyörätuolilla tai sängyllä. Olotilasi ja kuntosi vaikuttaa siirtymistapaan.

Videolla vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Jukka Harju kertoo tyräleikkauksen valmisteluista ja leikkauksen etenemisestä Jorvin sairaalassa.

Leikkauksessa käytettävät leikkauskäsineet, letkut ja putket voivat laukaista allergisen reaktion.

Kumiallergiselle valitaan leikkaussalissa sellaiset välineet ja käsineet, jotka eivät sisällä kumia ja ovat turvallisia käyttää.

Leikkaustasoksi kutsutaan sänkyä, jossa varsinainen leikkaus suoritetaan. Se tuntuu usein alkuun kylmältä ja kovalta. Leikkaustaso on täynnä pehmusteita ja erilaisia muunneltavia osia. Niiden avulla olosi saadaan mahdollisimman mukavaksi, ettei paikallaan olo tuntuisi puuduttavalta.

Leikkaustasolle voidaan asettaa myös erilaisia lämmittimiä (lämpöpatjoja tai peittoja) sinua lämmittämään. Leikkaussalissa on viileää johtuen ilmastoinnista.

Puudutuksen tai nukutuksen jälkeen sinut autetaan tai laitetaan leikkausasentoon. Leikkausasento valitaan leikkauksen mukaan. Tukien ja turvavöiden avulla varmistetaan oikea leikkausasento sekä potilasturvallisuus. Ne pitävät sinut hyvin paikallaan, jos leikkaustasoa pitää käännellä leikkauksen aikana. Tarvittaessa tuet pehmustetaan hermovaurioiden ehkäisemiseksi.

Leikkausasennon laiton jälkeen leikkausalue pestään ja rajataan leikkausliinoilla. Pesuaine voi olla värillistä, jotta tiedetään mistä kohtaa iholla pesu on tehty. Väriaine lähtee pois pesussa. Leikkausliinoissa on teippikiinnitys. Teipit sopivat yleensä kaikille. Jos olet teippiallerginen, mainitse siitä henkilökunnalle, jolloin he huomioivat sen teippien ja leikkausliinojen valinnassa.

Päivitetty 22.10.2021