Siirry sivun sisältöön

Tarkkailu leikkauksen aikana

Vointiasi leikkaussalissa valvotaan jatkuvasti, olitpa sitten nukutuksessa tai hereillä. Anestesiahoitaja on vierelläsi koko leikkauksen ajan ja huolehtii turvallisuudestasi muun leikkausryhmän kanssa.

Leikkauksen ajaksi sinulle laitetaan tarkkailu- eli valvontalaitteita. Yleensä ne ovat sydänseurantaelektrodit tarroina rintakehälle, verenpainemansetti käsivarteen, saturaatio- eli happipitoisuusmittari sormeen ja tarvittaessa unen syvyyttä mittaava tarra otsalle. Valvontalaitteiden avulla anestesiahoitaja ja – lääkäri seuraavat vointiasi leikkauksen aikana.

Nesteen ja lääkkeiden antoa varten sinulle laitetaan suonikanyyli käden laskimoon. Suonikanyyli asetetaan yleensä kämmenselkään. Mikäli toimenpide tehdään puudutuksessa, voit saada suonikanyylin kautta rentouttavaa lääkettä sekä tarvittaessa kipulääkettä.

Nukuttaminen tapahtuu lääkkeillä suonikanyylin kautta. Nukutuslääkkeiden vaikutus alkaa nopeasti ja niiden annostelua jatketaan niin kauan kuin leikkaus kestää.

Ennen nukahtamista, hoitaja antaa sinulle lisähappea maskilla. Nukutuksen aikana hapensaannista huolehtii hengityskone, hengitysputken tai kurkunpäämaskin kautta.

Leikkauksen jälkeinen kurkun karheus saattaa olla hengitysputken aiheuttama. Kurkun karheus menee ohitse yleensä päivässä.​

Jos leikkaus ei vaadi nukutusta, pyritään leikkaukseen kuluva aika ja paikallaan olo tekemään sinulle mahdollisimman rennoksi.

Voit halutessasi kuunnella musiikkia tai keskustella leikkausryhmäläisten kanssa, mikäli se ei häiritse leikkauksen etenemistä. Joissain leikkauksissa potilaan puhe voi häiritä. Lääkäri kertoo rajoituksista leikkauksen aikana.

Päivitetty 6.8.2020