Siirry sivun sisältöön

Leikkauksen peruuntuminen tai siirtyminen

Potilaan ja sairaalan yhteinen etu on, että peruuntumisia tulee mahdollisimman vähän.

Mikäli sairastut äkillisesti ennen leikkausta (kuume, kova nuha tai yskä, kurkkukipu tai jokin muu tulehdus, ripuli ), joudutaan leikkausta siirtämään. Turvallisen nukuttamisen takaamiseksi suositellaan 2-3 viikon varoaikaa hengitystietulehduksen jälkeen.

Ilmoita sairastumisesta mahdollisimman nopeasti hoitopaikkaasi tai kysy neuvoa ollessasi epävarma leikkauskelpoisuudestasi.

Leikkausalueen ja sitä ympäröivän ihon on oltava ehjä. Leikkausalueen naarmut, näppylät ja ihorikotlisäävät tulehdusriskiä ja saattavat olla este leikkaukselle. Ilmoita myös näistä mahdollisimman pian hoitopaikkaan.

Joidenkin leikkausten yhteydessä rokotuksia ei saa ottaa kahteen viikkoon ennen tai jälkeen leikkausta. Varmista aina hoitopaikasta, vaikuttaako rokotus leikkaukseesi.

Sairaalan yhteystiedot löydät leikkauskutsukirjeestä.

Yleisin sairaalasta johtuva leikkauksen peruuntumisen syy on kiireellinen päivystysleikkaus. Kiireelliset päivystysleikkaukset menevät edelle suunnitelluista leikkauksista. Lääkärin tai henkilökunnan vajauksesta tai välineistöongelmista aiheutuvat peruuntumiset ovat mahdollisia.

Päivitetty 22.10.2021