Toimintakyky saattaa olla sairaalasta kotiutuessa alentunut tehohoidon jälkeen, mutta se voikuitenkin kohentua ajan myötä.Liikkuminen, uni, ravitsemus, keskittyminen, seksuaaliset toiminnot, itsestä huolehtiminen ja muut elämän alueet saattavat häiriintyä tehohoitosairauden takia. Tämä ei välttämättä ole pysyvää, mutta palautuminen vie aikaa, jopa kuukausia. Varsinkin mielialaan liittyvät ongelmat saattavat hidastaa kuntoutumista.
Tehohoidon jäljiltä saattaa esiintyä toimintakykyä rajoittavia kipuja tai lihasten ja nivelten jäykkyyttä. Liikuntaa on hyvä lisätä vähitellen. Tarvittaessa neuvoja saa esimerkiksi fysioterapeutilta.
Toimintakyvyn palauttaminen asteittain tehohoidon jälkeen:
Aseta pieniä tavoitteita vähän kerrallaan. Aloita kävelemällä lyhyitä matkoja ja lisää matkaa voimiesi mukaan ajan kuluessa. Edistymistä voit halutessasi kirjata ylös.
Ei kannata lannistua, vaikka ajoittain tuntuisi siltä, ettei edistymistä tapahdu. Väsyminen kuuluu asiaan. Jos tilanne ei kuitenkaan kohene lainkaan, ota yhteys hoitavaan yksikköösi tai omaan terveysasemaasi muiden ongelmien poissulkemiseksi.
Paluu entiseen elämään heti vaikean sairauden jälkeen voi olla vaikeaa ja takapakkeja saattaa tulla. Pettymyksen tunne ja ärtyisyys ovat normaali osa toipumista.
Myös läheisten on tärkeää tietää, että ärtyisyys on normaalia sairauden jälkeen. Läheiset joutuvat ehkä hetken huolehtimaan sinulle aikaisemmin kuuluneista tehtävistä. Tehohoitojakson jälkeen on tärkeää ottaa aikaa lepäämiseen ja rentoutumiseen. Musiikin kuuntelu ja tietoinen läsnäolo voivat olla avuksi toipumisessa.
On hyväksyttävää kieltäytyä askareista, tapaamisista ja tekemisestä, jos ne kuormittavat liikaa.
Tietoa kuntoutumisesta sekä aiheeseen liittyviä itsehoito-ohjelmia on saatavilla Terveyskylän Kuntoutumistalossa ja Mielenterveystalossa.