Siirry sivun sisältöön

Tietoa tähystysleikkauksesta

Tähystysleikkauksessa leikkausalueelle tehdään yhden haavan sijaan yksi tai useita pieniä reikiä, joiden kautta leikattavaan kohteeseen saadaan kamera ja tarvittavat leikkausvälineet.

Osa tähystysleikkauksista tehdään kehon luonnollisten aukkojen kautta (esimerkiksi ruokatorven, virtsaputken tai kyyneltien kautta) ja osa tehdään ihon läpi (esimerkiksi vatsaontelon tai keuhko-ontelon tähystysleikkaukset).

Ihon läpi tehtävässä tähystysleikkauksessa yhden haavan sijasta tehdään yksi tai useita pieniä reikiä, joiden kautta leikattavaan kohteeseen saadaan kameraoptiikka ja tarvittavat leikkausvälineet. Leikkausvälineet ovat pitkävartisia pihtejä ja saksia, kuten kuvassa. Tähystysleikkauksessa voidaan käyttää 3D-näyttöä, joka parantaa avaruudellista hahmotusta.

Hiilidioksidikaasu tai neste parantavat näkyvyyttä

Leikkausalueen eli tähystettävän ontelon laajentamiseen ja näkyvyyden parantamiseen käytetään hiilidioksidikaasua tai nestettä.

Vatsaontelon tähystyksissä käytetään kaasua. Leikkauksen loppuvaiheessa kaasutäyttö lopetetaan ja vatsaontelo tyhjennetään kaasusta. Joillekin potilaille vatsaontelon kaasutäyttö aiheuttaa ohimenevää kipua hartioiden alueella leikkauksen jälkeen. Kipu johtuu kaasun aiheuttamasta palleaärsytyksestä ja on vaaratonta. Kipulääkkeet ja liikkuminen leikkauksen sallimissa rajoissa auttavat toipumisessa.

Leikkausalueen laajentamiseen käytettävä neste voi jäädessään leikkausalueelle aiheuttaa turvotusta ja kipua. Neste poistuu yleensä leikkauspäivänä, jolloin myös kipu helpottuu kudosturvotuksen vähetessä.

Tähystys nukutuksessa tai puudutuksessa

Tähystysleikkaus voidaan tehdä nukutuksessa tai puudutuksessa. Iso osa ihon läpi tehtävistä tähystysleikkauksista vaatii nukutuksen. Mikäli leikkaus tehdään puudutuksessa, voit halutessasi seurata toimenpiteen kulkua monitorista.

Päivitetty 22.10.2021