Siirry sivun sisältöön

Leikkaushaavan hoito

Haavanhoidon tavoitteena on turvata haavan luonnonmukainen paraneminen. Puhtaus on tärkeää haavan paranemiselle. Suihkutus on puhdistuksen perusta ja sen tavoitteena on poistaa epäpuhtaudet haavalta.

Leikkaushaava on suljettu metallihakasilla.
Leikkaushaava on suljettu metallihakasilla.

Suihkuun voi mennä vuorokauden kuluttua haavan ompelusta ellei ohjeessa ole toisin neuvottu, esimerkiksi ihonsiirteiden leikkauksissa. Sidokset poistetaan ennen suihkuun menoa ja haavaa suihkutetaan lämpimällä vedellä. Saippuaa tai desinfioivia aineita ei tule käyttää leikkaushaavalle. Haava kuivataan puhtaalla pyyhkeellä painelemalla. Haavaa on hyvä suihkuttaa päivittäin.

Haavaa ei tarvitse suojata ensimmäisen vuorokauden jälkeen, ellei siitä ole ohjeessa erikseen mainittu tai ellei se vuoda. Haavan reunojen kapea punoitus ja vähäinen kirkas tai kellertävä kudosnestevuoto ensimmäisinä päivinä kuuluvat normaaliin paranemiseen.

Leikkaushaava voidaan sulkea poistettavilla ompeleilla, metallihakasilla tai sulavilla ompeleilla, joskus myös kudosliimalla.

Ompeleiden poistoaika on yleensä 7-14 vuorokautta.

Ompeleiden tai hakasten poistoaika on merkitty kotihoito-ohjeeseen ja siihen tulee varata aika omalta terveysasemalta tai työterveyshuollosta. Ompeleet tai hakaset poistetaan joskus myös jälkitarkastuksen yhteydessä.

Ompeleiden tai hakasten poiston yhteydessä hoitaja tai lääkäri tarkistaa, että haava on parantunut toivotusti. Pitkittynyt haavaeritys voi olla merkki tulehduksesta ja altistaa syvemmälle infektiolle.

Jos olet saanut sairaalasta infektion seurantalomakkeen, ota se mukaan ompeleiden poistoon. Lomakkeen avulla mahdollinen tulehdus tulee leikkausyksikön tietoon. Tulehduksien esiintyvyyttä seurataan ja tehdään tarvittaessa muutoksia toimintaan infektioiden estämiseksi ja vähentämiseksi.

Taipumusta arven liikakasvuun ei usein tiedä ennen leikkausta tai haavansyntyä. Lähisuvussa esiintyvästä arpitaipumuksesta kannattaa mainita ennakkoon.

Arpihoidoilla ei saada arpea näkymättömäksi. Niillä voidaan hillitä arven kasvua, nopeuttaa arven kypsymistä, saada arvesta joustavampi sekä vähentää mahdollista turvotusta, kipua, kutinaa ja kihelmöintiä.

Tarkempia ohjeita saat hoitavalta osastoltasi ja arpihoitoon erikoistuneelta toimintaterapeutilta, joka seuraa tarvittaessa arven kehitystä myös omalla vastaanotollaan leikkauksen jälkeen.

Leikkausarpea on hyvä hoitaa sairaalasta saatujen ohjeiden mukaan, heti kun se on mahdollista. Rasvaus arvenhoitona auttaa ihoa paranemaan ja vahvistumaan nopeammin, se pitää ihon joustavana, ehkäisee kireyden tunnetta ja vähentää pienten haavaumien syntymistä. Rasvaus voi auttaa myös häiritsevään kutinaan.

Rasvauksen yhteydessä arpialueita kannattaa hieroa rasvan imeyttämiseksi ja mahdollisten arpikiinnikkeiden syntymisen ennaltaehkäisemiseksi, sekä jo syntyneiden kiinnikkeiden irrottamiseksi.

Arpea voidaan hoitaa rasvausten lisäksi esimerkiksi erilaisilla arven hoitoon sopivilla teipeillä, geelillä tai hoitolevyillä.

Päivitetty 27.10.2021