Gå till sidans innehåll

Vård av operationssåret

Syftet med sårbehandlingen är att trygga sårets naturliga läkningsprocess. Renlighet är viktigt för sårläkningen. Duscha såret, det är grunden för att såret ska hållas rent från bakterier.

Operationssåret försluts med agraffer.
Operationssåret försluts med agraffer.

Du kan gå i duschen 24 timmar efter att såret har sytts fast om inte annat meddelas (t.ex. vid hudtransplantationer). Ta bort eventuella förband och duscha såret med varmt vatten. Tvål eller desinfektionsmedel får inte användas på operationssåret. Torka såret med en ren handduk, tryck men gnid inte. Duscha gärna såret varje dag.

Såret behöver inte skyddas efter det första dygnet, om detta inte specifikt nämns i anvisningarna eller om såret inte blöder. Den röda färgen runt sårkanterna och den ljusa eller gulaktiga vävnadsvätskan som sipprar ut under de första dagarna hör till normal läkning.

Såret kan sys fast med smältande eller icke-smältande stygn (suturer) eller stängas med häftklamrar av metall (agraffer), och ibland limmas ihop med vävnadslim.

Stygnen tas vanligtvis bort 7–14 dagar efter operationen.

Tidpunkten för borttagning av stygn och agraffer anges i hemvårdsanvisningarna. Du bör boka tid för det på din hälsocentral eller på företagshälsovården. Stygnen eller agrafferna kan också ibland tas bort i samband med en efterkontroll.

I samband med borttagning av stygn eller agraffer kontrollerar sjuksköterskan eller läkaren att såret läkts på önskat sätt. Om såret avsöndrar sekret eller blöder länge efteråt, kan det vara ett tecken på inflammation och kanske en djupare infektion.

Om du har fått en blankett för uppföljning av infektion från sjukhuset ska du ta med dig den när du får dina stygn borttagna. På det sättet får operationsenheten information om en eventuell infektion. Förekomsten av infektioner följs upp och förändringar görs vid behov för att förebygga och minska infektioner.

Benägenhet till ett hypertrofiskt ärr är ofta inte känd före operationen eller sårets uppkomst. Om det i släkten finns en tendens för ärrbildning, bör detta nämnas i förväg till personalen.

Ärrbehandlingar kan inte göra ett ärr osynligt. Behandlingarna bidrar till att ärret blir mindre, läks snabbare samt blir mjukare och smidigare samt minskar eventuell svullnad, smärta, klåda och irritation.

Du får mer detaljerade anvisningar från din behandlande avdelning och från en ergoterapeut som specialiserat sig på ärrbehandling, som vid behov också följer ärrets utveckling på sin egen mottagning efter operationen.

Det är bra att ta hand om operationsärret enligt sjukhusets instruktioner och så snabbt som möjligt. Att smörja ärret med salva hjälper huden att läka och stärka sig snabbare, det håller huden mjuk och smidig, och förhindrar att huden känns torr och stram och minskar uppkomsten av små sår. Smörjning kan också hjälpa mot irriterande klåda.

Salvan ska lätt masseras eller gnidas in i huden så att salvan absorberas ordentligt. Lätt massage vid smörjningen förebygger eventuell ärrbildning och minskar de sammanväxningar som redan bildats.

Förutom smörjning kan ärret behandlas med olika typer av tejper, geléer eller silikonplattor lämpade för behandling av ärr.

Uppdaterad 27.10.2021