Gå till sidans innehåll

Läs igenom anvisningarna för operationen i god tid

Det finns instruktioner för förberedelser inför operationen, som t.ex. fasta och hygien. Det är bra att läsa instruktionerna i god tid. Du får instruktionerna från din operationsavdelning.

Genom att fasta före operationen försöker man minska maginnehållet, och i synnerhet dess surhet. Kräkning under anestesi kan orsaka allvarlig fara. Då kan en del av innehållet i magsäcken hamna i lungorna och orsaka lunginflammation.

Fasta innebär att man är utan näring före operationen. Ät inte fast mat och drick inte juice eller mjölk sex timmar före operationen. Efter det får du inte ens äta tuggummi eller halspastiller.

Du kan dricka två deciliter vatten två timmar före anestesin, varefter du inte får inta något genom munnen. Du kan skölja munnen med vatten om den känns torr, men du får inte svälja vattnet.

För diabetiker och barn under ett år har sjukhusen egna riktlinjer, liksom för operationer som kräver en längre fasta än vanligt. För dessa får du instruktioner från din behandlande avdelning.

Om man låtit bli att fasta, måste operationen oftast ställas in och flyttas till en annan tidpunkt.

Duscha på morgonen eller kvällen före operationen innan du kommer till sjukhuset. Tvätta dig noga med flytande tvål och tvätta håret med schampo.

Rengör operationsområdet särskilt noggrant, armhålor, ljumskar och hudveck. Om operationen till exempel sker i bukområdet ska du också rengöra naveln noggrant. Se till att inte skada huden genom att gnugga den strax före operationen. Raka eller avlägsna inte kroppshår själv.

Torka dig med en ren handduk och ta sedan på dig rena kläder. Om du sover hemma efter duschen, byt rena lakan för natten. Alla dessa åtgärder minskar antalet mikrober i operationsområdet.

Om du har fått diagnosen MRSA kan du också få andra separata instruktioner.

Du bör ta med dig så få saker som möjligt till sjukhuset.

Ta med dig ditt identitetsbevis, FPA-kort, bankkort eller en liten summa kontanter och glasögon till sjukhuset. Ta också med dig egna läkemedel som kräver en dispenser, t.ex. astmainhalatorer.

Värdefulla föremål som smycken, klockor och stora summor pengar bör lämnas hemma, eftersom sjukhuset inte ansvarar för värdesaker.

Om du har blivit ombedd att skaffa hjälpmedel, såsom kryckor, i förväg, hämta dem i god tid från hälsovårdscentralen och ta med dem till sjukhuset.

Om du skrivs ut samma dag, se till att en vuxen person kan komma och hämta dig. Efter operationen får du inte köra bil på ett dygn, eftersom de läkemedel du fått kan sänka din reaktionshastighet och observationsförmåga.

För din egen säkerhets skull måste du vara i sällskap av en vuxen person fram till nästa morgon. Den här personens uppgift är att hjälpa till om du börjar må sämre.

I vissa fall kan man komma överens om utskrivning utan att en vuxen är närvarande över natten. Detta förutsätter att patienten kan kalla på hjälp vid behov och har en i förväg bestämd kontaktperson som snabbt kan nå patienten vid behov.

Uppdaterad 5.8.2020