Gå till sidans innehåll

Åtgärder efter operationen

Efter operationen täcks såret med sårförband och operationsdraperingen avlägsnas. En nedsövd patient väcks upp när såret är skyddat och allt är klart.

Efter operationen flyttas du till uppvakningsrummet, där din vård fortsätter. I den här videon förklarar Jukka Harju, specialist på gastroenterologisk kirurgi vid Jorvs sjukhus, vart du kommer att föras efter operationen.

Att vakna upp från narkos

En nedsövd patient vaknar snabbt upp efter att man slutat ge narkosmedel. Oftast har man inte några minnesbilder från uppvakningsskedet, eftersom sömnmedlen påverkar minnet. Vissa känner sig genast pigga efter uppvakningen, medan andra är trötta.

Några berättar att de har drömt, men sömn som åstadkoms med läkemedel är inte som normal sömn. Vissa kommer inte ihåg någonting från tiden i operationssalen.

Uppvakningen är individuell.

Från operationssalen till uppvakningen

Patienten flyttas vanligtvis till uppvakningsrummet på en säng. Flera personer hjälps åt för att säkerställa en säker flytt. Vid behov används en ”flyttmadrass” eller en skiva, vilket hjälper personalen att ”rutscha” ner dig från britsen till sängen.

Efter en operation som gjorts under lokalbedövning är det också möjligt – beroende på ingreppet och hur patienten mår – att patienten går direkt över till den dagkirurgiska enheten, eller avdelningen, utan uppföljning i uppvakningsrummet.

Uppdaterad 6.8.2020