Gå till sidans innehåll

Smärta efter intensivvård

Behandlingen av smärta som orsakas av en sjukdom som kräver intensivvård fortsätter på vårdavdelningen och vid behov också i hemmet.

Vanligtvis lindras smärtan redan under intensivvården eller senast på vårdavdelningen när man tillfrisknar från den sjukdom som ledde till intensivvården. För vissa patienter kan dock en smärta som börjar under intensivvården vara långvarig. Den öppna hälsovården har en central roll i behandlingen av långvarig smärta. På intensivvårdens efterpoliklinik kan smärtproblemet utredas och vid behov kan man skriva remiss till uppföljning.

Kronisk smärta är förknippad med en sensibilisering av smärtregleringssystemet och ibland även med nervskador, varvid opioider inte längre är en förstahandsbehandling på grund av deras avtagande effekt, tolerans och den ytterligare sensibiliserande effekten på smärtregleringssystemet. I en sådan situation används förutom icke-farmakologiska behandlingsmetoder bland annat läkemedel för smärta i samband med nervskada, varvid det kan vara nödvändigt med en bedömning av en läkare som specialiserat sig på smärtbehandling.

Uppdaterad 24.11.2023