Gå till sidans innehåll

Observation under operationen

Oavsett om du är nedsövd eller vaken övervakas ditt tillstånd ständigt i operationssalen. Anestesiskötaren finns vid din sida under hela operationen och garanterar din säkerhet tillsammans med resten av operationsteamet.

Under operationen kommer du att vara kopplad till övervakningsutrustning. Vanligtvis är det fråga om elektroder på bröstet för att övervaka hjärtfunktionen, blodtrycksmanschett på armen, syresättningsmätare på fingret och vid behov en sensor på pannan som mäter hur djupt du sover. Med hjälp av övervakningsutrustningen kan anestesisjukskötaren och läkaren följa med hur du mår under operationen.

För att administrera vätska och läkemedel får du en venkateter i en armven. Den är vanligen placerad på handryggen. Ifall operationen görs under bedövning så kan du vid behov få avslappnande och smärtstillande läkemedel via katetern.

Narkosen ges med läkemedel via venkatetern. Läkemedlen börjar verka snabbt och doseringen fortsätter så länge som operationen pågår.

Innan du somnar ger skötaren dig extra syre via en mask. Under nedsövningen hjälper andningsmaskinen (respiratorn) dig med andningen via ett andningsrör eller en ansiktsmask.

Ont i halsen och heshet efter operationen kan bero på andningsröret. Dessa besvär försvinner vanligtvis efter en dag.

Ifall operationen inte kräver narkos så försöker man se till att orörligheten på operationsbordet är så bekvämt som möjligt.

Om du vill kan du lyssna på musik eller prata med medlemmarna i operationsteamet, så länge det inte stör operationsförloppet. Vid vissa operationer kan patientens tal störa. Din läkare berättar om begränsningarna under operationen.

Uppdaterad 6.8.2020